Menu

Laktoza znajduje się w mleku krowim, kozim i owczym oraz w produktach mlecznych. Może znajdować się w wędlinach i innych przetworach. Warto więc sprawdzać etykiety przed użyciem gotowych produktów w potrawach.

Zamienniki mleka i produktów mlecznych

Każdy składnik dania z laktozą możesz zamienić na produkt bezlaktozowy. Z czego możesz korzystać?

Dania bez laktozy – pomysły

Oto kilka pomysłów Szefów Kuchni Unilever Food Solutions, jak wzbogacić swoją kartę menu potrawami bez laktozy.

Kanapka pastrami z rukolą i grillowaną papryką – pastrami to konserwowane mięso przywodzące na myśl Nowy Jork, które świetnie sprawdza się na kanapce. Pamiętaj, żeby nie używać do niej masła!

Bajgiel z omletem, bekonem i świeżymi warzywami – smażony na oleju omlet, chrupiący bekon, świeży pomidor i sałata – oto idealne śniadanie bez laktozy!

Szakszuka – to izraelskie śniadanie to nic innego jak jajka zapiekane w sosie pomidorowym z mnóstwem aromatycznych przypraw.

Omlet koreański Haemul Paejon – omlet z owocami morza i zieloną cebulką to świetna opcja na bardziej wyrafinowane śniadanie.

Kasza jaglana na mleku kokosowym z mango i granatem – przyrządzona z egzotycznym mlekiem kokosowym i owocami jaglanka ucieszy osoby preferujące słodkie śniadania.

Pad Thai, czyli tajski makaron ryżowy z krewetkami – swój smak zawdzięcza dodatkowi sosu rybnego, a jego teksturę budują chrupiące kiełki fasoli mung i prażone orzechy ziemne.

Burger z chrupiącymi krewetkami, kremowym krabem i majonezem jalapeno – ciekawa odmiana dla tradycyjnego burgera – zamiast kotleta znajdują się w niej smażone krewetki.

Burger ossobuco z majonezem z gremolatą i pomidorową salsą – to burger dla prawdziwych smakoszy! Gicz cielęca deglasowana winem zachwyci tych, którzy oczekują od kuchni naprawdę wiele.

Chrupiący falafel z kalafiora z sosem chimichurri - kalafiorowe kotleciki możesz podać z warzywami na picie lub z hummusem z ziołową sałatką tabbouleh.

Tatar z marynowanym żółtkiem i szparagami – ile szefów kuchni, tyle tatarów. My uwielbiamy ten z marynowanym żółtkiem, które podkreśla smak mięsa.

Grillowane krewetki z ananasem i majonezem cytrusowym – lekka, bezlaktozowa przystawka z marynowanych krewetek, pikantnej salsy z ananasa i majonezu o delikatnym aromacie cytryny i pomarańczy.

Sajgonki z wołowiną i mango – znane wszystkim azjatyckie przekąski są naturalnie bez laktozy. Warto ich smak przełamać wybranym słodkim dodatkiem, na przykład mango.

Carpaccio z ośmiornicy – nieduża, efektowna przekąska dla odważnych miłośników owoców morza.

Wietnamska zupa pho z makaronem i wołowiną – tradycyjny wywar z mnóstwem aromatycznych przypraw, podawany z makaronem ryżowym i wołowiną.

Wykwintna zupa rybna – zupa rybna na bogato: z owocami morza i białym winem. Palce lizać!

Włoskie minestrone – popularna włoska zupa warzywna – tutaj uzupełniona makaronem w kształcie kuleczek.

Krem z białych warzyw z pietruszkową oliwą – delikatny przecier z białych warzyw, który nabiera aromatu dzięki pietruszkowej oliwie.

Zupa krewetkowa Tom Yum – ostra tajska zupa z liśćmi kafiru, sosem rybnym i sokiem z limonki.

Sałatka z pieczonego dorsza w żółtym curry z mango i ananasem – inspirowana kuchnią karaibską sałatka rybna, w której ostry smak dorsza jest przełamany słodkimi owocami.

Sałatka z grillowana papryką i kurczakiem w szafranie – sałatka dla tradycjonalistów ze złocistym kurczakiem i grillowaną papryką.

Sałatka z ośmiornicą w pomarańczowo-pietruszkowym vinaigrette – wyrafinowana sałatka z ośmiornicami podana z cytrusowym sosem.

Sałatka z chrupkim mięsem kaczki, cebulą dymką i sosem sezamowo-sojowym – sałatka nawiązująca do kuchni azjatyckiej z mnóstwem umami.

Pappardelle z krewetkami i suszonymi pomidorami – proste nie znaczy nudne! Dobrej jakości makaron w połączeniu z krewetkami i suszonymi pomidorami to prawdziwa uczta.

Massman curry z kurczakiem i warzywami – to curry na mleku sojowym z mnóstwem przypraw korzennych przeniesie Twoich gości wprost do Indii.

Schab podawany na fasoli z chorizo – przełam tradycję! Oto klasyczny schab podany na fasoli – ale z dodatkiem hiszpańskiego, pikantnego chorizo.

Szaszłyk z kurczaka glazurowany w teriyaki z grillowanymi warzywami – lekkie i azjatyckie danie zawdzięcza swój niesamowity smak glazurze z sosu teriyaki.

Comber jagnięcy podany z kremem z czerwonego wina i winogronami – coś dla szukających wykwintnych potraw: jagnięcina uzupełniona wytrawnymi smakami czerwonego wina i słodkich winogron.

Mango sticky rice – ten tajski deser składa się z kleistego ryżu i plastrów mango. Podaje się go ze słodzonym, zredukowanym mlekiem kokosowym i posypką z fasoli mung.

Makaroniki – składające się z mąki migdałowej, białek jaja i cukru makaroniki są idealnym deserem bez laktozy. Możesz przełożyć je masłem orzechowym lub kremem czekoladowym z gorzkiej czekolady i mleka kokosowego.

Owoce zapiekane pod koglem - moglem – truskawki, borówki i maliny możesz zapiec pod pierzyną z kogla - mogla. 

Banany smażone w cieście – coś dla miłośników azjatyckiego street foodu: kawałki banana smażone w cieście z mąki ryżowej i wiórków kokosowych.

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza