+

Krem

  • Woda 1.6 l
  • Seler 250 g
  • Kalafior 500 g
  • Pietruszkakorzeń 250 g
  • Ziemniaki 400 g
  • Cebula 100 g
  • Olej rzepakowydo smażenia
  • Sóldo smaku

Oliwa pietruszkowa

  • Pietruszka zielona 1 pęczek
  • Oliwa 100 ml
  1. Krem

    • Na oleju przesmaż cebulę, dodaj seler i pietruszkę pokrojoną w dowolny kształt. Całość zasmażaj przez chwilę na małym ogniu.
    • Zalej wodą dodaj ziemniaki, kalafiora i esencję drobiową. Gotuj do miękkości.
    • Zmiksuj, dopraw do smaku.
  2. Oliwa pietruszkowa

    • Listki pietruszki zblanszuj, zahartuj i osusz. Zalej oliwą i podgrzej do temperatury 60°C, temperaturę utrzymuj przez 5 minut. Smakową oliwę zmiksuj lub utrzyj w moździerzu i przecedź przez drobne sitko lub gazę.
    • Smakową oliwą dekoracyjnie polej zupę.
+