Sałatka z chrupkim mięsem kaczki, cebulą dymką i sosem sezamowo-sojowym
Kaczka to bardzo popularny produkt w kuchni azjatyckiej. Flagowym daniem jest kaczka po pekińsku. Kaczkę się grilluje, gotuje, smaży i piecze. Z kaczej piersi można przygotować wyśmienity, średnio wysmażony stek.

Składniki
Mięso
-
Udko z kaczki 3.5 kg
-
Imbir 50 g
-
Anyż gwiazdki 5 cu
Sos
-
Sezam 5 g
-
Ocet jabłkowy 20 ml
-
Olej 80 ml
-
Miód 50 g
-
Czosnek 5 g
-
Imbir 25 g
-
Kolendra świeża 5 g
Sałatka
-
Sałata lodowa 250 g
-
Ogórek zielony 300 g
-
Dymka 400 g
-
Marchew 300 g
-
Groszek cukrowy 200 g
-
Kiełki soi 80 g
-
Kolendra świeża 5 g
Przygotowanie
-
Mięso
- Kaczkę połącz z sosem Ketjap Manis, imbirem i anyżem.
- Mięso przełóż do garnka, zalej wodą, gotuj do miękkości.
- Oddziel mięso od kości i skóry, podziel na mniejsze kawałki, wymieszaj z sosem Pang Gang.
- Smaż na chrupko w głębokim tłuszczu lub piecz w wysokiej temperaturze na pergaminie w piecu konwekcyjno-parowym.
-
Sos
- Połącz Ketjap Manis z octem, miodem, obranym czosnkiem i imbirem.
- Całość zmiksuj, dodaj świeżą kolendrę i sukcesywnie dolewaj olej, tak by sos lekko się zagęścił.
- Przelej do miski, dodaj uprażony sezam.
-
Sałatka
- Groszek cukrowy przekrój na pół, resztę warzyw pokrój w cienkie paski.
- Składniki sałatki wymieszaj. Na wierzchu ułóż mięso, polej sosem.
- Część sosu można podać w miseczce.
- Dodatkowo sałatkę można posypać uprażonym sezamem.