Menu
+

Falafel

  • Kalafior, świeży 400 g
  • Fasola biała, konserwowa 500 g
  • Mączka migdałowa 100 g
  • Mąka orkiszowa 100 g
  • Czosnek 50 g
  • Natka pietruszki 30 g
  • Kolendra, posiekana 30 g
  • Chili płatki 15 g
  • Proszek do pieczenia 20 g
  • Pieprz ziołowy 5 g
  • Sól Do smaku
  • Mączka migdałowa Do obtoczenia
  • Mąka orkiszowa Do obtoczenia

Sos Chimichurri

  • Natka pietruszki, kolendra, oregano 80 g
  • Chili 10 g
  • Czosnek 20 g
  • Szalotka 50 g
  • Oliwa 200 ml
  • Ocet winny czerwony 50 ml
  • Sok z cytryny świeży 50 ml
  • Sól, pieprz

Podanie

  • Tortilla 10 szt
  1. Falafel

    • Wszystkie składniki falafela zmiksuj na jednolitą masę.
    • Uformuj małe kulki, obtocz w mąkach i usmaż na głębokim tłuszczu.

  2. Sos Chimichurri

    • Zioła, chili, czosnek i szalotkę pokrój drobno. Połącz z oliwą, octem, sokiem z cytryny i wymieszaj.
    • Dopraw do smaku sosem ogrodowym, solą i pieprzem.
  3. Podanie

    • Falafele podawaj w tortilli z sosem chimichurri.