+

Burger Ossobuco

  • Marchew 1 cu
  • Cebula 1 cu
  • Seler naciowy 2 cu
  • Oliwa z oliwek 15 ml
  • Czosnek 10 g
  • Gicz cielęca 2 kg
  • Bulion 2.5 l
  • Wino białe wytrawne 200 ml
  • Przyprawy (sól i pieprz)

Pomidory suszone w piekarniku

  • Pomidory Roma 5 cu
  • Oliwa z oliwek 10 ml

Majonez z gremolatą

Salsa pomidorowa

  • Pomidory 2 cu
  • Szalotka 1 cu
  • Ocet winny czerwony 10 ml
  • Przyprawy (sól i pieprz)
  • Oliwki czarne 30 g
  • Oliwa z oliwek 10 ml

Przed podaniem

  • Bułki do burgerów 10 cu
  • Sałata rzymska 350 g
  • Bazylia świeża 15 g
  1. Burger Ossobuco

    • Posiekaj marchew, cebulę, selery i czosnek. Smaż na oliwie w niskiej temperaturze, dodaj mięso. Deglasuj winem i dodaj wywar z kurczaka. Duś mięso w niskiej temperaturze, aż stanie się bardzo miękkie – jakieś 2,5-3 godziny.
    • Wyjmij mięso i jeszcze ciepłe wciśnij w okrągłe foremki. Zostaw do wystygnięcia – dzięki temu żelatyna w mięsie stężeje i burger zachowa swój kształt.
  2. Pomidory suszone w piekarniku

    • Przekrój pomidory Roma na połówki, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem.
    • Susz w piekarniku w niskiej temperaturze.
  3. Majonez z gremolatą

    • Posiekaj drobno pietruszkę i czosnek, wymieszaj z majonezem.
    • Dodaj miąższ i sok z cytryny oraz czarny pieprz.
  4. Salsa pomidorowa

    • Pokrój pomidory w kostkę, po usunięciu ze środka ziarenek.
    • Posiekaj szalotkę.
    • Wymieszaj pomidory i szalotkę z octem, solą, oliwkami, oliwą i pieprzem.
  5. Przed podaniem

    • Dopraw burgery solą i pieprzem, obsmaż z obu stron w wysokiej temperaturze, aż staną się kruche.

    • Przekrój bułki do burgerów, posmaruj masłem i podpiecz, kładąc na patelni przeciętą stroną do dołu.
    • Przygotuj burgery: na połowie bułki położyć liść sałaty rzymskiej, na nim burger, następnie łyżeczkę salsy i wysuszony w piekarniku pomidor.
    • Wykończ majonezem z gremolatą i świeżymi liśćmi bazylii.
+