Burger ossobuco z majonezem z gremolatą i pomidorową salsą
Wyrafinowana i twórcza wersja tradycyjnego hamburgera według przepisu holenderskiego szefa kuchni z Unilever, Anne Zantinge. Dusi ona gicz cielęcą i jeszcze ciepłą wciska w okrągłą formę, tworząc burger dla prawdziwych smakoszy.

Składniki
Burger Ossobuco
-
Marchew 1 cu
-
Cebula 1 cu
-
Seler naciowy 2 cu
-
Oliwa z oliwek 15 ml
-
Czosnek 10 g
-
Gicz cielęca 2 kg
-
Bulion 2.5 l
-
Wino białe wytrawne 200 ml
-
Przyprawy (sól i pieprz)
Pomidory suszone w piekarniku
-
Pomidory Roma 5 cu
-
Oliwa z oliwek 10 ml
Majonez z gremolatą
-
Natka pietruszki 10 g
-
Czosnek 5 g
-
Sok z cytryny świeży 5 ml
-
Miąższ z cytryny 5 g
-
Pieprz czarny mielony, rozgnieciony
Salsa pomidorowa
-
Pomidory 2 cu
-
Szalotka 1 cu
-
Ocet winny czerwony 10 ml
-
Przyprawy (sól i pieprz)
-
Oliwki czarne 30 g
-
Oliwa z oliwek 10 ml
Przed podaniem
-
Bułki do burgerów 10 cu
-
Sałata rzymska 350 g
-
Bazylia świeża 15 g
Przygotowanie
-
Burger Ossobuco
- Posiekaj marchew, cebulę, selery i czosnek. Smaż na oliwie w niskiej temperaturze, dodaj mięso. Deglasuj winem i dodaj wywar z kurczaka. Duś mięso w niskiej temperaturze, aż stanie się bardzo miękkie – jakieś 2,5-3 godziny.
- Wyjmij mięso i jeszcze ciepłe wciśnij w okrągłe foremki. Zostaw do wystygnięcia – dzięki temu żelatyna w mięsie stężeje i burger zachowa swój kształt.
-
Pomidory suszone w piekarniku
- Przekrój pomidory Roma na połówki, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem.
- Susz w piekarniku w niskiej temperaturze.
-
Majonez z gremolatą
- Posiekaj drobno pietruszkę i czosnek, wymieszaj z majonezem.
- Dodaj miąższ i sok z cytryny oraz czarny pieprz.
-
Salsa pomidorowa
- Pokrój pomidory w kostkę, po usunięciu ze środka ziarenek.
- Posiekaj szalotkę.
- Wymieszaj pomidory i szalotkę z octem, solą, oliwkami, oliwą i pieprzem.
-
Przed podaniem
- Dopraw burgery solą i pieprzem, obsmaż z obu stron w wysokiej temperaturze, aż staną się kruche.
- Przekrój bułki do burgerów, posmaruj masłem i podpiecz, kładąc na patelni przeciętą stroną do dołu.
- Przygotuj burgery: na połowie bułki położyć liść sałaty rzymskiej, na nim burger, następnie łyżeczkę salsy i wysuszony w piekarniku pomidor.
- Wykończ majonezem z gremolatą i świeżymi liśćmi bazylii.