+

Zupa

  • Woda 1 l
  • Oliwa z oliwek(do smażenai)
  • Cebula 80 g
  • Czosnek(5 ząbków)
  • Dorsz filet 500 g
  • Owoce morza (krewetki, kraby, małże, kałamarnice) 400 g
  • Wino białe wytrawne 150 ml
  • Pietruszka zielona 50 g
  • Pomidory koktajlowe 600 g
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony, rozgnieciony
  1. Zupa

    • Fond z owoców morza rozprowadź w ciepłej wodzie i zagotuj.
    • W szerokim rondlu na oliwie z oliwek zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę z plasterkami czosnku.
    • Dodaj rozmrożone owoce morza, wino, a po chwili przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
    • Zalej przygotowanym fondem z owoców morza, dodaj ryby pokrojone w dużą kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki.
    • Dopraw do smaku Primerbą tymiankową, solą i pieprzem. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu kilka minut.