Grillowane krewetki z ananasem i majonezem cytrusowym
Oznaczenie krewetek na opakowaniu - 200/300 lub 8/12 dotyczy ilości (sztuk) krewetek na jednego funta (0,454 kg).

Składniki
Marynata
-
Oliwa 100.0 ml
-
Olej 80.0 ml
-
Czosnek
-
Sambuca 40.0 ml
Krewetki
-
Krewetki tygrysie, wielkość 8/12 20.0 szt.
Sałatka ananasowa
-
Ananas, obrany 800.0 g
-
Chili świeże, drobna kostka 1.0 szt.
-
Kolendra świeża 30.0 g
Majonez cytrusowy
-
Sok z cytryny świeży 1.0 szt.
-
Sok pomarańczowy świeży 50.0 ml
-
Marynata
- Oliwę i olej zmiksuj z fondem z owoców morza.
- Dodaj drobno posiekany czosnek, żółtą pastę curry i Sambucę. Całość wymieszaj.
-
Krewetki
- Krewetki przekrój wzdłuż. Usuń jelito i oczyść głowę krewetki.
- Wymieszaj krewetki z przygotowaną marynatą, pozostaw na chwilę do zamarynowania izgrilluj.
-
Sałatka ananasowa
- Ananasa pokrój w kostkę i wymieszaj z drobno pokrojoną papryką chilli oraz kolendrą.
- Przed podanie dopraw Sosem Sunshine Chilli.
-
Majonez cytrusowy
- Z umytej cytryny zetrzyj skórkę.
- Całą otartą cytrynę piecz w temperaturze 180⁰C przez ok. 10-15 minut.
- Upieczoną cytrynę przetnij na pół i wyciśnij sok.
- Majonez do dekoracji połącz z sokiem z upieczonej cytryny, otartą skórką i sokiem z pomarańczy.
-
Podanie
- Grillowane krewetki podawaj z sałatką ananasową i majonezem cytrusowym.