+

Krewetki

  • Krewetki 16/20 (oczyszczone) 50 szt
  • Czosnek, posiekany 10 g
  • Imbir, posiekany 5 g
  • Kolendra świeża 10 g
  • Panko 350 g
  • Jaja 5 szt
  • Olej do smażenia

Kremowy krab

  • Paluszki krabowe 650 g
  • Szczypiorek (drobno pokrojony) 20 g
  • Przyprawy: sól i pieprz

Majonez jalapeno

  • Papryczka jalapeno 40 g
  • Papryka słodka wędzona

Warzywa

  • Bok Choy 500 g
  • Olej sezamowy 20 ml
  • Czosnek 5 g
  • Imbir 5 g
  • Chili czerwone 5 g
  • Sezam 10 g
  • Pomidory 5 szt
  • Sól, pieprz
  • Bułki do burgerów 10 szt
  1. Krewetki

    • Krewetki zamarynuj w Sosie Sambal Manis z dodatkiem czosnku, imbiru i kolendry. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
    • Następnie krewetki obtocz w panko, jajku i jeszcze raz w panko. Smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
  2. Kremowy krab

    • Paluszki krabowe rozdrobnij palcami wzdłuż włókien, dodaj Majonez do sałatek i szczypior. Przypraw do smaku i wymieszaj.
    • Tak przygotowany krab idealnie zastępuje klasyczną sałatkę Colesław w burgerze.
  3. Majonez jalapeno

    • Majonez do sałatek połącz z posiekanym drobno jalapeno, doprawiając wędzoną papryką.
  4. Warzywa

    • Bok choy zamarynuj w przyprawach. Zgrilluj lub usmaż na patelni.
    • Pomidory sparz we wrzątku, wystudź, obierz ze skóry, przekrój na cztery części i wytnij gniazda nasienne.
    • Gotowe ćwiartki pomidorów zgrilluj.
  5. Podanie

    • Grillowaną bułkę posmaruj majonezem jalapenio, dodaj bok choy, usmażone krewetki, kraba i pomidora.
+