+

Wykonanie

  • Olej 150 ml
  • Czosnek, plastry 50 g
  • Krewetki 16/20 (oczyszczone) 800 g
  • Tofu 200 g
  • Sos rybny 60 ml
  • Makaron ryżowy 700 g
  • Orzechy ziemne solone 150 g
  • Kiełki fasoli 160 g
  • Kolendra do smaku
  • Płatki chili do smaku
  • Limonka 1 szt
  • Jaja 4 szt

Podanie

  • Szczypiorek do dekoracji
  • Orzeszki do dekoracji
  1. Wykonanie

    • Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż czosnek, a po chwili dodaj roztrzepane jaja. Smaż na dużym ogniu tak, by jaja się ścięły.
    • Krewetki przekrój na pół, dodaj do podsmażonych składników, dopraw sosem rybnym i sosem Sambal Manis.
    • W międzyczasie przygotuj makaron zgodnie z zaleceniami producenta i połącz z pozostałymi składnikami.
    • Orzeszki posiekaj i zrumień na suchej patelni.
    • Podsmażony makaron wzbogać orzeszkami, kiełkami fasoli i grubo pokrojoną kolendrą.
    • Dopraw do smaku sokiem z limonki i płatkami ostrej papryki.
  2. Podanie

    • Potrawę przełóż na talerz, udekoruj szczypiorkiem i zrumienionymi orzeszkami.