+

Pastrami

  • Łata wołowa 2 kg
  • Woda 2.5 l
  • Sól kamienna 250 g
  • Peklosól 50 g
  • Cukier brązowy 200 g
  • Czosnek (plasterki) 3.16 ząbki
  • Ziele angielskie 8 cu
  • Liść laurowy 5 cu
  • Kolendra ziarna 20 g
  • Papryka słodka wędzona 15 g

Kanapka

  1. Pastrami

    • Składniki solanki wymieszaj i włóż do niej oczyszczone mięso. Wstaw do lodówki na 10 dni.
    • Następnie mięso opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i przypraw Delikatem do grilla wymieszanym z wędzona papryką.
    • Obsmaż na rumiany kolor ze wszystkich stron i piecz przez 4-6 godzin w temperaturze 93°C lub 12 godzin w temperaturze 62°C.
    • W trakcie pieczenia możesz podkładać rozżarzone wiórki drewna owocowego w celu podwędzenia.
    • Następnie mięso wystudź i pokrój w cienkie plasterki na krajalnicy.
  2. Kanapka

    • Kromki chleba upiecz na chrupko, posmaruj pastą truflową i majonezem.
    • Chleb przełóż wołowiną, grillowaną papryką i rukolą.
+