+

Curry

  • Olej 30 ml
  • Udka z kurczaka 1.3 kg
  • Orzechy ziemne 50 g
  • Liść laurowy 5 szt
  • Woda 850 ml
  • Ziemniaki 500 g
  • Cebula 200 g
  • Tamaryndowiec pasta 4 Łyżki
  • Sos rybny 4 Łyżki
  • Cukier brązowy 30 g
  • Cynamon, anyż, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki do smaku

Podanie

  • Cebula prażona do dekoracji
  • Liść laurowy
  • Cynamon, anyż, kardamon (cały)
  1. Curry

    • Do rozgrzanego garnka z olejem dodaj pastę curry i mieszaj do uzyskania intensywnego aromatu, a następnie dodaj liście laurowe.
    • Połącz mleczko kokosowe z wodą i dodaj do pasty, jednocześnie mieszając.
    • Dodaj orzechy ziemne, kurczaka i Esencję bulionu drobiowego. Mięso duś do miękkości.
    • Podsmaż ziemniaki i cebulę, dodaj do curry i duś tak długo, aż ziemniaki będą ugotowane.
    • Dodaj tamaryndowiec, sos rybny, cukier i przyprawy.
    • Całość zamieszaj.
  2. Podanie

    • Curry udekoruj prażoną cebulą, liśćmi laurowymi, cynamonem, anyżem i kardamonem.