Massman curry z kurczakiem i warzywami
Jeżeli chcesz, aby Twoje curry miało bogaty, aromatyczny smak, to przesmaż wszystkie przyprawy dodaniem do potrawy.

Składniki
Curry
-
Olej 30 ml
-
Udka z kurczaka 1.3 kg
-
Orzechy ziemne 50 g
-
Liść laurowy 5 szt.
-
Woda 850 ml
-
Ziemniaki 500 g
-
Cebula 200 g
-
Tamaryndowiec pasta 4 Łyżki
-
Sos rybny 4 Łyżki
-
Cukier brązowy 30 g
-
Cynamon, anyż, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki do smaku
Podanie
-
Cebula prażona do dekoracji
-
Liść laurowy
-
Cynamon, anyż, kardamon (cały)
-
Curry
- Do rozgrzanego garnka z olejem dodaj pastę curry i mieszaj do uzyskania intensywnego aromatu, a następnie dodaj liście laurowe.
- Połącz mleczko kokosowe z wodą i dodaj do pasty, jednocześnie mieszając.
- Dodaj orzechy ziemne, kurczaka i Esencję bulionu drobiowego. Mięso duś do miękkości.
- Podsmaż ziemniaki i cebulę, dodaj do curry i duś tak długo, aż ziemniaki będą ugotowane.
- Dodaj tamaryndowiec, sos rybny, cukier i przyprawy.
- Całość zamieszaj.
-
Podanie
- Curry udekoruj prażoną cebulą, liśćmi laurowymi, cynamonem, anyżem i kardamonem.