Sałatka z ośmiornicą w pomarańczowo - pietruszkowym vinaigrette
Świetna propozycja na lekką przekąskę dla osób nietolerujących laktozy. Przepis ten nie zawiera laktozy.

Składniki
Ośmiornica
-
Ośmiornica 1 kg
-
Cebula 200 g
-
Wodado smaku 60 ml
-
Bouquet garni 2 g(tymianek, pietruszka, liść laurowy, por)
Vinaigrette
-
Musztardado smaku
-
Cytryna (szt.) 12 cu
-
Czosnek2 ząbki
-
Przyprawy: sól i pieprz
-
Cukier
-
Pietruszka zielona
Pasta słonecznikowa
-
Kiełki słonecznika 150 g
-
Czosnek2 ząbki
-
Soczewicaczarna ugotowana 50 g
-
Ocetjabłkowy do smaku
Podanie
-
Rzodkiewki10 szt.
-
Chipsy z bagietki do dekoracji
-
Bukiet sałąt 300 g
-
Ośmiornica
- Zagotuj wodę dodaj bouquet garni, esencję bulionu warzywnego, cebulę pokrojoną w dużą kostkę i szczyptę soli.
- Ośmiornice oczyść i gotuj ją na wolnym ogniu około 1 godzinę i 10 minut.
- Ugotowaną ośmiornicę pozostaw w wywarze do wystygnięcia.
- Ośmiornicę pokrój tak by macki były oddzielnie.
-
Vinaigrette
- Musztardę połącz z octem, sokiem z cytryny, posiekanym czosnkiem, posiekana natką pietruszki i przyprawami, całość zmiksuj, sukcesywnie dolewaj olej a na końcu dodaj sok z pomarańczy.
-
Pasta słonecznikowa
- Słonecznika namocz w przegotowanej wodzie i pozostaw na noc.
- Słonecznika odcedź i zmiksuj razem z suszonymi pomidorami i czosnkiem, z przygotowanej pasty przygotuj kenele.
-
Podanie
- Na talerzu ułóż kompozycję z ośmiornicy na sałacie, pasty słonecznikowej, chipsów z bagietki, soczewicy i cienko pokrojonych w krążki rzodkiewek.
- Całość skrop przygotowanym vinaigrette.