Schab z fasolą i chorizo
Propozycja na danie główne nie zawierające laktozy.

Składniki
Schab
-
Schab z kością 1.5 kg
-
Tymianek suszony do smaku
-
Czosnek 5 ząbków
-
Olej rzepakowy 30.0 ml
-
Sól morska do smaku
-
Pieprz czarny mielony, rozgnieciony
Fasola z chorizo
-
Kiełbasa Chorizo 250 g
-
Cebula 150.0 g
-
Fasola biała 500.0 g
-
Pomidory koktajlowe 600.0 g
-
Pietruszka zielona 1.0 pęczek
Podanie
-
Tymianek świeży do dekoracji
-
Szynka suszona 150.0 g
-
Schab
- Schab z kością potnij na równe porcję. Tymianek wymieszaj z posiekanym czosnkiem i olejem, natrzyj mięso. Pozostaw do zamarynowania.
- Schab zgrilluj lub upiecz w piecu konwekcyjno – parowym.
-
Fasola z chorizo
- Fasolę namocz na noc, następnie ugotuj do miękkości.
- Chorizo pokrój w plasterki a cebulę w piórka, zasmaż na oleju z suszonych pomidorów, dodaj pokrojone w paski suszone pomidory i chwilę zasmażaj. Całość połącz z ugotowaną fasolą i pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół.
- Dopraw do smaku, na sam koniec wzbogać pokrojoną natką pietruszki.
-
Podanie
- Upieczony schab podawaj na fasoli z chorizo.
- Całe pomidory pelati odsącz, delikatnie przypraw pieprzem i zawiń w suszoną szynkę. Pomidory w szynce obsmaż tak by szynka się zrumieniła i pomidor się podgrzał.
- Dnie udekoruj pomidorem w szynce, chipsem z cebuli i gałązką tymianku.