Podstawy gastronomii
Profesjonalna to klucz do wyśmienitych dań. Sprawdź, co jeszcze powinieneś widzieć!
-
10 najlepszych darmowych kursów i szkoleń kucharskich oraz gastronomicznych dla szefów kuchni
Podstawy gastronomii: pojęcia, technologie, porady i wskazówkiPraca w gastronomii to ciągłe uczenie się. Aby nadążyć za kulinarnymi trendami i potrzebami naszych gości, musimy nieustannie poznawać nowe techniki, nowe składniki i nowe receptury. Oto lista dziesięciu darmowych kursów online, które pomogą Ci uzyskać biegłość w wielu technikach i rodzajach dań.
-
Tranżerowanie, czyli porcjowanie i dzielenie drobiu
Podstawy gastronomii: pojęcia, technologie, porady i wskazówkiTranżerowanie to inaczej porcjowanie, rozbieranie lub usuwanie kości. Polega na podziale tuszek drobiu oraz dużych kawałków mięsa, np. udźca wołowego na elementy kulinarne. Dziś skupiamy się na tranżerowaniu drobiu i podpowiadamy, jak fachowo porcjować na elementy kulinarne kurczaki, kaczki, gęsi i indyki.
-
Produkty convenience w kuchni. Jak korzystać z półproduktów spożywczych?
Podstawy gastronomii: pojęcia, technologie, porady i wskazówkiProdukty convenience są wstępnie przygotowanymi do dalszej obróbki składnikami potraw, z których korzystamy od lat. Należą do nich wyporcjowane, pocięte na części mięsa, filety z ryb, obrane lub pocięte w kostkę warzywa, zarówno świeże w vacuum, jak i mrożone. Do produktów convenience zaliczają się też mieszanki przypraw, warzywa konserwowe oraz gotowe buliony i sosy.
-
Klarowanie i szumowanie rosołu oraz wywarów do zup
Podstawy gastronomii: pojęcia, technologie, porady i wskazówkiAromatyczny i klarowny rosół to wizytówka każdej restauracji. Oto kilka porad od naszych szefów kuchni, dzięki którym bez problemu pozbędziesz się zanieczyszczeń z rosołu.
-
Metody zagęszczania sosów
Podstawy gastronomii: pojęcia, technologie, porady i wskazówkiRzadki sos nie musi od razu trafić do zlewu. Oto kilka podstawowych technik i składników, dzięki którym uratujesz niezbyt udany eksperyment kulinarny.
-
Rodzaje mięsa wołowego. Podział tuszy wołowej
Podstawy gastronomii: pojęcia, technologie, porady i wskazówkiOto krótki poradnik przedstawiający rodzaje mięsa wołowego wraz z informacją, jak wykorzystać je w profesjonalnej kuchni.
-
Jak prawidłowo dobrać tłuszcz do smażenia
Podstawy gastronomii: pojęcia, technologie, porady i wskazówkiSzeroka gama produktów służących do obróbki termicznej niejednokrotnie sprawia, że próbując dokonać wyboru stajemy przed niemałym dylematem. Na co zwrócić uwagę podczas wybierania tego właściwego tłuszczu do smażenia? Wskazówki znajdziecie w naszym artykule.
-
Z czego powinien składać się idealny burger?
Podstawy gastronomii: pojęcia, technologie, porady i wskazówkiChoć burgery to domena kuchni amerykańskiej, dziś spotykamy je w dziesiątkach odsłon. Jak skomponować burgera, który zachwyci gości?
-
Zboża w kuchni – jakie gatunki wykorzystać?
Podstawy gastronomii: pojęcia, technologie, porady i wskazówkiZe zbóż powstają podstawowe produkty w każdej kuchni: mąka, kasze, makarony, kluski i pierogi, pieczywo oraz wyroby cukiernicze. Co musisz wiedzieć o gatunkach zbóż?
-
Grzyby jadalne w kuchni – jakie gatunki wykorzystać?
Podstawy gastronomii: pojęcia, technologie, porady i wskazówkiŚwieże grzyby zawierają dużo wody, witamin z grupy B, potasu, magnezu czy fosforu. Co jednak najważniejsze, posiadają niesamowity smak, obok którego żaden szef kuchni nie przejdzie obojętnie.
-
Tabela podstawowych sosów
Podstawy gastronomii: pojęcia, technologie, porady i wskazówkiNiektórzy szefowie kuchni uważają, że przygotowanie sosu to sprawdzian dla każdego kucharza. Nic dziwnego – sosy wymagają nie lada umiejętności i doświadczenia, aby były gładkie, stabilne i pyszne. Dlatego przygotowałem informacje o bazowych sosach, o których wiedzę powinien mieć każdy z nas.
-
Przepisy z majonezem – 6 zastosowań majonezu w Twojej kuchni
Podstawy gastronomii: pojęcia, technologie, porady i wskazówkiMajonez to niezwykły składnik: może podkreślać smak potraw, dodawać im kremowości i bogatej konsystencji, stanowić bazę do dań lub ich dekorację. Zobacz, do jak wielu potraw możesz użyć majonezu – i jak go stosować, by w pełni wykorzystać jego potencjał.
-
Zioła w kuchni - inspiracje. Jak stosować, jak przechowywać?
Podstawy gastronomii: pojęcia, technologie, porady i wskazówkiChoć zioła znajdują się w profesjonalnych kuchniach na całym świecie, ich potencjał nie zawsze jest w pełni wykorzystywany. Zobacz, jak stosować i przechowywać zioła, by cieszyć się ich bogatym smakiem i aromatem.
-
Mieszanki przypraw. Wykorzystaj je w 100 procentach
Podstawy gastronomii: pojęcia, technologie, porady i wskazówkiMieszanki przypraw to podstawa nowoczesnej kuchni. Ich połączenie przyspieszy doprawianie potraw, zoptymalizuje budżet oraz będzie idealną pomocą dla młodych adeptów sztuki gotowania. Nie wszyscy jednak w pełni wykorzystują ich potencjał. Zobacz, jak wiele możesz zdziałać z zaledwie kilkoma mieszankami przypraw.
-
Gotowanie grzybów to sztuka. Zobacz 5 porad, by przyrządzać jeszcze lepsze dania z grzybów leśnych
Podstawy gastronomii: pojęcia, technologie, porady i wskazówkiSezon na dania z grzybami leśnymi zbliża się wielkimi krokami. Nasi szefowie kuchni podzielili się swoimi poradami na gotowanie grzybów leśnych, dzięki którym będą doskonale smakować za każdym razem.
-
Sos ciemny i jego odmiany. Przewodnik dla szefów kuchni
Podstawy gastronomii: pojęcia, technologie, porady i wskazówkiGęste, pełne smaku i aromatu ciemne sosy to kwintesencja jesieni. Doskonale łączą się z czerwonym mięsem, podrobami i sezonowymi warzywami. Jak przygotować ciemny sos idealnie pasujący do jesiennego dania, nie poświęcając mu wiele godzin i nie podnosząc food costu? Podpowiadamy.
-
Wszystko o majonezie. Przepisy, rodzaje majonezu i jego zastosowanie
Podstawy gastronomii: pojęcia, technologie, porady i wskazówkiMajonez to fenomen globalny, produkt znany i lubiany od Stanów Zjednoczonych po Japonię. To nie tylko doskonały dodatek do sałatek i kanapek oraz krem do dekoracji, ale też fenomenalna baza do dalszych poszukiwań kulinarnych. Zobacz skąd pochodzi majonez, jak stosuje się go w kuchniach narodowych i fusion oraz która marka jest numerem 1 na świecie.
Polecane przepisy
Co otrzymujesz:
- Dostęp do treści premium
- Najświeższe trendy, inspiracje i porady kulinarne
- Darmowe, krótkie filmiki szkoleniowe bez reklam dla Szefów Kuchni