Majonez w zimnych sosach

Jeśli stosujesz majonez głównie do robienia zimnych sosów, znajdziesz tu wiele inspiracji na inne wykorzystanie tego składnika. Można go używać jako łącznik do past, podstawę marynat do mięs czy tajemniczy składnik jajecznicy.

 

Majonez jako dekoracja

Jeśli natomiast stosujesz majonez przede wszystkim do dekoracji, z tego artykułu dowiesz się, jak sprawić, by ozdoby utrzymały wysokość i jasny kolor. Nowych technik dekoracji potraw możesz nauczyć się również z darmowego kursu online Akademii UFS „Sztuka nakładania na talerz”.

Sałatkaz majonezem

Sałatka warzywna z majonezem to klasyk, którego umiejętność przygotowywania przyda się w każdej kuchni. Składniki obowiązkowe to gotowane warzywa korzeniowe (ziemniaki, marchew, pietruszka i seler), jajka na twardo i groszek konserwowy. Poza tym można dodać cebulę (sparzoną lub surową), pora, jabłko czy ogórka kiszonego. Sos powinien doskonale łączyć składniki, dlatego najlepiej przygotować go na bazie Majonezu do sałatek Hellmann's . Ma on zbalansowany smak, który świetnie doprawi każdą sałatkę oraz doskonale wiąże warzywa i jajka ze sobą.

Majonez jest też ważnym składnikiem sałatki z kurczakiem i majonezem, czyli sałatki Cezar. Klasycznie przygotowuje się ją z sałaty rzymskiej, kawałków kurczaka, chrupiących grzanek, parmezanu lub grana padano i majonezowego sosu z dodatkiem anchois. Coraz popularniejsze są też roślinne wersje Cezara. Tu znajdziesz przepis na wyśmienitą sałatkę Cezar po wegańsku , w której kurczaka zastępuje tofu, a w sosie główną rolę gra Majonez wegański Hellmann’s o wytrawnym smaku i kremowej, gładkiej teksturze. 

 

Surówka z majonezem

Lekkie, świeże surówki świetnie uzupełniają klasyczne dania obiadowe oraz street foodowe, takie jak döner kebab lub wrapy z tortilli. Które surówki warto przygotować?

  1. Surówka z białej kapusty z majonezem, czyli tradycyjny coleslaw.
  2. Surówka z modrej kapusty z majonezem, która wyróżni się kolorystycznie.
  3. Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem, która fantastycznie chrupie.
  4. Surówka z marchewki i jabłka z majonezem, idealna do mięs w panierce. 
  5. Surówka z pora i jabłka z majonezem, która doda ostrości daniu.

 

Do połączenia surówek warto wykorzystać Majonez Yofresh Hellmann's. [KJ4] To lżejszy majonez zawierający  pasteryzowany jogurt, co przekłada się na jego niższą kaloryczność. Idealnie pasuje do świeżych, warzywnych surówek

Jajecznica i omlet z majonezem

Zdarzyło Ci się przygotować zbyt suchy omlet lub jajecznicę? Dzięki dodatkowi majonezu obie te potrawy będą idealnie wilgotne i puszyste. Do porcji wystarczy dodać jedną łyżeczkę ulubionego majonezu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Ciekawą strukturę i smak otrzymasz, jeśli przygotujesz jajecznicę z syfonu. Dokładne instrukcje przygotowania tego jajecznego musu znajdziesz w darmowym kursie Akademii UFS „Podstawy gotowania z wykorzystaniem syfonów”.

Sos i dip z majonezem

Majonez to podstawa wielu zimnych sosów. Do klasyków należy sos czosnkowy z majonezem, sos chrzanowy, sos ziołowy, sos tysiąca wysp czy sos tatarski. To jednak nie koniec niesamowitych możliwości majonezu. Jakie sosy można przygotować na jego podstawie?

●      Wędzony sos majonezowy (z dodatkiem Esencji Dymnej Knorr Professional )

●      Sos curry mango

●      Sos chipotle mayo (z papryczką chipotle)

●      Sos miso mayo (z dodatkiem fermentowanej pasty miso)

●      Sos andaluzyjski (z koncentratem pomidorowym, czerwoną papryką i ziołami)

●      Sos brokułowy z orzechami

Majonez jest też niezbędnym składnikiem sosu do vitello tonnato, włoskiej przystawki z plastrów gotowanej lub duszonej cielęciny podanych w sosie tuńczykowym z anchois i kaparami. Poznaj nasz przepis na vitello tonnato z sozem tuńczykowym tutaj.

Marynata z majonezem

Użycie majonezu jako marynaty do mięsa pozwala mu zachować soczystość i delikatność. Majonez należy wymieszać z przyprawami; można też dodać musztardę, miód, ketchup, sok z cytryny, posiekaną cebulę i inne ulubione składniki. Tak przygotowaną marynatę możesz użyć do pałek lub piersi z kurczaka – wtedy wystarczy marynować mięso przez 1-2 godziny. Jeśli używamy majonezowej marynaty do wieprzowiny, najlepiej mięso pozostawić w niej na 3-4 godziny.

Majonez do dekoracji

Jednym z tradycyjnych sposobów na użycie majonezu jest wykorzystanie go do dekoracji. Wyszprycowane różyczki to klasyczna ozdoba jaj na twardo i przystawek z mięs oraz tartinek i kanapek. Właśnie w tym celu powstał Majonez dekoracyjny Hellmann’s. Różyczki nie opadają i nie żółkną przez długi czas, dzięki czemu ten produkt jest gwarancją stabilności dekoracji potraw.

Niektórzy szefowie kuchni korzystają też z majonezu do przygotowania nowoczesnych dekoracji. Sosy na jego podstawie świetnie nadają się do stworzenia rozprysków, delikatnego rozprowadzenia łyżką po talerzu czy stworzeniu okręgów, zygzaków czy kropek za pomocą dyspensera. Świetnym przykładem jest ten przepis na tatar z marynowanym żółtkiem i szparagami.

Więcej inspiracji dotyczących nowoczesnego platingu dań znajdziesz w kursie Akademii UFS „Sztuka nakładania na talerz”.

Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza
Menu