Menu

Prawidłowe czyszczenie i przechowywanie grzybów

Nim przejdziemy do gotowania grzybów, warto wspomnieć o tym, w jaki sposób należy je prawidłowo oprawiać. To właśnie grzyby, w tym grzyby suszone, są podstawą wielu sosów, zup, a także dań wigilijnych, które gotujemy poza sezonem.

Grzyby posiadają niesamowite właściwości: zawierają dużo wody, a mimo to podczas mycia dodatkowo chłoną ją jak gąbka. Z tego powodu przy czyszczeniu i przechowywaniu grzybów najlepiej jest kierować się trzema zasadami.

Czyszczenie grzybów bez moczenia w wodzie

Czyszczenie grzybów bez moczenia w wodzie

Świeże grzyby leśne najlepiej jest oczyścić szczotką, a następnie przetrzeć zwilżoną ściereczką lub papierem kuchennym.

Nigdy nie czyścimy grzybów trzymając je zbyt długo w wodzie.

Unikamy przechowywania grzybów w plastiku.

Unikamy przechowywania grzybów w plastiku.

Nigdy nie przechowujemy grzybów luzem w plastikowych opakowaniach lub torebkach.

Grzyby przechowujemy albo zapakowane próżniowo, albo w papierowej torbie. Dzięki temu nie wchłoną wody, która zbiera się w plastikowych opakowaniach.

Przechowywanie grzybów – temperatura

Przechowywanie grzybów – temperatura

Grzyby przechowujemy w temperaturze od 0 do 2 st. C aż do rozpoczęcia gotowania.

Dzięki stosowaniu tych zasad, grzyby utrzymają długo świeżość, jędrność i smak.

Gotowanie grzybów wymaga czasu – lub dużej patelni

Grzyby podczas smażenia lub duszenia puszczają dużo wody. To bardzo dla nas korzystne, pozwala bowiem na skoncentrowanie ich smaku. Niesie jednak ze sobą ryzyko rozgotowania się grzybów, co spowoduje trudności ze zbrązowieniem.

Dlatego kluczową zasadą przy obróbce grzybów jest kontrolowanie ich ilości na patelni, tak, aby poszczególne sztuki czy kawałki grzybów nie dotykały się. W razie potrzeby obróbki większej ilości, konieczne będzie smażenie ich w partiach.

Grzyby należy przyprawić obficie solą i pieprzem już po ich obróbce. Można też dodać do nich Primerbę tymiankową Knorr lub Primerbę prowansalską Knorr, pasty z ziół zanurzonych w oleju roślinnym z solą, które dodadzą im świeżego aromatu i przełamią leśny smak.

Tak przygotowane grzyby będą doskonałe do dodania do sosów, sałatek czy wypieków, takich jak doskonała quiche z leśnymi grzybami przepisu naszych szefów kuchni.

Dania z grzybów leśnych potrzebują dużo tłuszczu

Z wytrącaniem się wody z grzybów w trakcie ich smażenia wiąże się jeszcze jeden problem – przy zbyt długiej obróbce mogą się przypalić. Aby tego uniknąć, należy smażyć grzyby leśne na dużej ilości oleju roślinnego lub masła. Dzięki temu nasiąkną smakiem tłuszczu i pięknie się zrumienią.

Ten trik możesz wykorzystać przygotowując na przykład pappardelle z klopsikami wegetariańskimi w kremowym sosie grzybowym z poniższej receptury.

Podkręć smak potrawy z leśnych grzybów

Pomimo trzymania się powyższych zasad, niekiedy przygotowane przez nas grzyby nie posiadają tak wyraźnego smaku, na którym nam zależało. Aby podkręcić ich leśny aromat, wystarczy skorzystać z Primerby grzybowej Knorr.

Primerba grzybowa Knorr to aromatyczna pasta do przyprawiania potraw, której podstawę stanowią świeże grzyby konserwowane w olejach roślinnych z solą. Szefowie kuchni stosują ją do wszelkich dań gorących (zup, sosów, ryb i owoców morza, mięs, warzyw, makaronów) i zimnych (sałatek, dipów, sosów winegret, składnik marynat i farszy).

Podkręć smak potrawy z leśnych grzybów

Primerba grzybowa Knorr nie tylko podkreśla grzybowy aromat potrawy. Stosuje się ją też do wydobycia umamicznego smaku w daniach, w których grzyby nie zostały użyte. W taki sposób wykorzystali ją nasi szefowie kuchni w tym przepisie na wegańskie pierogi z soczewicą.

Poza sezonem? Wybierz sos z grzybów suszonych lub mrożonych

Jeśli chcesz przygotować potrawy z grzybów poza sezonem, możesz skorzystać z grzybów mrożonych lub suszonych, by przygotować z nich sos lub inne dania.

Przygotowanie sosu z suszonych grzybów to projekt kilkuetapowy. Należy najpierw namoczyć je w wodzie lub bulionie. W zależności od ich wielkości, czas namaczania będzie wynosić od jednej do ośmiu godzin.

Po tym czasie płyn należy odlać i odstawić. Na oleju roślinnym lub maśle zeszklić szalotkę i czosnek. Dodać grzyby i podsmażyć. Następnie wlać wcześniej odcedzony płyn z moczenia grzybów i gotować je do miękkości. Zaprawić śmietanką i doprawić solą, pieprzem, odrobiną Primerby z pieczonej cebuli Knorr oraz Primerby czosnkowej Knorr.

Poza sezonem? Wybierz sos z grzybów suszonych lub mrożonych
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza