Czym charakteryzuje się dobry kurs dla szefa kuchni
Najlepsze kursy to takie, które są prowadzone przez doświadczonych szefów kuchni, są krótkie i konkretne oraz pokazują praktykę zamiast teorii. Takie są właśnie kursy online Akademii UFS. Oto przegląd najciekawszych z nich.
Kurs gotowania Sous Vide
![Kurs gotowania Sous Vide Kurs gotowania Sous Vide](/wiedza/gotowanie/tips-tricks/podstawy-gastronomii/darmowe-kursy-kucharskie-online-dla-szefow-kuchni/jcr:content/parsys/content/textimage_2010392522/image.img.png/1640181838830.png)
Sous-vide robi oszałamiającą karierę. Francuska technika próżniowego gotowania potraw pozwala na przygotowanie bogatych w smaku mięs, ryb i warzyw. W kursie online Akademii UFS „Sous Vide" szef kuchni Jonathan Duiker prezentuje korzystanie z tej techniki, jednocześnie przygotowując kaczkę w sosie z owoców jagodowych, podaną z macerowanymi wiśniami, azjatyckimi grzybami i edamame. Prawdziwe uczenie się przez praktykę!
Szkolenie „Sztuka grillowania” – profesjonalne techniki pieczenia i smażenia na grillu
![Sztuka grillowania Sztuka grillowania](/wiedza/gotowanie/tips-tricks/podstawy-gastronomii/darmowe-kursy-kucharskie-online-dla-szefow-kuchni/jcr:content/parsys/content/textimage_1504880277/image.img.png/1640176599433.png)
Grillowanie wymaga profesjonalizmu oraz sporej wiedzy. Jeśli chcesz doszlifować swoje umiejętności, daj się porwać niesamowitej energii i pasji do grilla, którą dzieli się szef kuchni Abdul Yaseen w kursie Akademii UFS „Sztuka grillowania” . Z kilku krótkich filmów dowiesz się, jak grillować na otwartym ogniu oraz w piecu tandoor i jakich przyrządów potrzebujesz, by grillowanie było łatwiejsze. Wszystko to na przykładzie przygotowywania całej ryby. Polecamy!
Kurs gotowania z podrobów i innych nietypowych składników „Od nosa do ogona”
![od nosa do ogona od nosa do ogona](/wiedza/gotowanie/tips-tricks/podstawy-gastronomii/darmowe-kursy-kucharskie-online-dla-szefow-kuchni/jcr:content/parsys/content/textimage_203768706/image.img.png/1640176625094.png)
Ograniczanie odpadów to jeden z największych trendów kulinarnych: goście cenią go za ekologiczne, zrównoważone podejście do jedzenia, a restauratorzy za oszczędności w składnikach. W kursie Akademii UFS „Od nosa do ogona” Giles Edwards, szef kuchni restauracji La Tete w Kapsztadzie, pokazuje, jak przyrządzić serca wołowe na dwa sposoby: grillowane z sałatką z kaparów i francuskim sosem vinaigrette oraz w formie tatara podanego z rukwią wodną i tostem z chleba na zakwasie.
Szkolenie „Sztuka robienia makaronu”
![Sztuka robienia makaronu Sztuka robienia makaronu](/wiedza/gotowanie/tips-tricks/podstawy-gastronomii/darmowe-kursy-kucharskie-online-dla-szefow-kuchni/jcr:content/parsys/content/textimage_420835469/image.img.png/1640181892286.png)
Chcesz włączyć do swojej karty domowy makaron? A może miałeś do niego kilka podejść i nie byłeś nimi usatysfakcjonowany? Obejrzyj kurs „Sztuka robienia makaronu”. Na podstawie klasycznego przepisu na tagliatelle z ragù, włoski szef kuchni Alessandro Bay przedstawia, jak przygotować ciasto na makaron, prawidłowo je rozwałkować, pokroić, ugotować i podawać. Ten kurs pozwoli Ci błyskawicznie przyswoić podstawy włoskiego gotowania!
Kurs kuchni włoskiej „Danie włoskie: Piemont”
![Kurs kuchni włoskiej „Danie włoskie: Piemont” Kurs kuchni włoskiej „Danie włoskie: Piemont”](/wiedza/gotowanie/tips-tricks/podstawy-gastronomii/darmowe-kursy-kucharskie-online-dla-szefow-kuchni/jcr:content/parsys/content/textimage_1395827581/image.img.png/1640177034070.png)
Jeśli chcesz pogłębić swoją wiedzę na temat kuchni włoskiej, wybierz kurs Akademii UFS „Danie włoskie: Piemont”. Szef kuchni Marzio Zachi z londyńskiej restauracji Osteria Antica Bologna przedstawia w nim bogatą kuchnię Piemontu, regionu Włoch zlokalizowanego na północny kraju.
Poznasz kilka ciekawostek: o włoskim upodobaniu do orzechów laskowych i o słynnej białej trufli Alba. Dowiesz się, jak przygotować dekadenckie risotto z białą truflą i klasyczne vitello tonnato.
Kurs kulinarny „Opanowanie kuchni wegańskiej”
![Kurs kulinarny „Opanowanie kuchni wegańskiej Kurs kulinarny „Opanowanie kuchni wegańskiej](/wiedza/gotowanie/tips-tricks/podstawy-gastronomii/darmowe-kursy-kucharskie-online-dla-szefow-kuchni/jcr:content/parsys/content/textimage_803692766/image.img.png/1640177333786.png)
Kuchnia roślinna to z pewnością główny trend w gastronomii. Jeśli pierwsze kroki jeszcze przed Tobą, polecamy kurs Akademii UFS „Opanowanie kuchni wegańskiej”. Szefowa kuchni wegańskiej restauracji Andrea Waters przedstawia w nim swoje ulubione zamienniki produktów pochodzenia zwierzęcego. Prezentuje też dwa przepisy: na odżywczą sałatkę z jarmużu oraz burgera z jackfruitem przygotowanym w stylu szarpanego mięsa.
Sztuka nakładania na talerz – szkolenie dla szefów kuchni
![Sztuka nakładania na talerz Sztuka nakładania na talerz](/wiedza/gotowanie/tips-tricks/podstawy-gastronomii/darmowe-kursy-kucharskie-online-dla-szefow-kuchni/jcr:content/parsys/content/textimage_1861243118/image.img.png/1640177486028.png)
Odpowiednia prezentacja dania ma ogromne znaczenie. Jeśli szukasz inspiracji na nowe formy podania flagowych potraw, koniecznie obejrzyj kurs Akademii UFS „Sztuka nakładania na talerz”. Szef kuchni Coetzee z Urbanologii w Johannesburgu pokazuje, jak z tych samych składników można uzyskać ciekawie i nieciekawie podane dania. Możesz podpatrzeć, w jaki sposób nadać swoim daniom wysokości oraz jak budować potrawy na prostokątnym talerzu. Wyśmienity kurs dla ambitnych szefów kuchni!
Kurs fotografii kulinarnej dla mediów społecznościowych
![mediów społecznościowych mediów społecznościowych](/wiedza/gotowanie/tips-tricks/podstawy-gastronomii/darmowe-kursy-kucharskie-online-dla-szefow-kuchni/jcr:content/parsys/content/textimage_285214388/image.img.png/1640177882086.png)
Gdy tylko będziesz zadowolony ze swojego platingu, koniecznie pochwal się nim na Instagramie! Aby w pełni oddać wyjątkowość swojego dania, zapoznaj się ze wskazówkami dotyczącymi fotografii kulinarnej, które znajdziesz w kursie Akademii UFS „Fotografia kulinarna dla mediów społecznościowych”.
To naprawdę wyjątkowy kurs: profesjonalny fotograf kulinarny uczy w nim szefa kuchni, jak wykonywać dobre zdjęcia jedzenia zwykłym smartfonem. Poznasz tajniki kompozycji i użycia rekwizytów, oświetlenia oraz korzystania z dostępnych programów do edycji, które pozwolą Ci osiągnąć oczekiwany efekt.
Szkolenie z zarządzania odpadami dla kucharzy i właścicieli gastronomii
![Szkolenie z zarządzania Szkolenie z zarządzania](/wiedza/gotowanie/tips-tricks/podstawy-gastronomii/darmowe-kursy-kucharskie-online-dla-szefow-kuchni/jcr:content/parsys/content/textimage_885331715_/image.img.png/1640178045279.png)
Jeśli chcesz ograniczyć marnotrawienie żywności, doskonale trafiłeś. W kursie Akademii UFS „Zarządzanie odpadami” porad dotyczących efektywnego zarządzania składnikami w kuchni udziela Richard Green, szef kuchni z 35-letnim doświadczeniem w najlepszych restauracjach hotelowych.
Z kursu dowiesz się, jak audytować odpady, zmienić swoje nawyki związane z kupowaniem składników czy kontrolować zapasy. Poznasz też metody na ograniczenie odpadów, które pozostają na talerzach gości oraz podczas bufetu.
Food cost - kurs dla szefów kuchni z kalkulacji kosztów żywności i maksymalizacji zysków
![Food cost Food cost](/wiedza/gotowanie/tips-tricks/podstawy-gastronomii/darmowe-kursy-kucharskie-online-dla-szefow-kuchni/jcr:content/parsys/content/textimage_885331715__258232726/image.img.png/1640178196914.png)
Jak efektywnie zarządzać składnikami? Garść praktycznych porad znajdziesz w kursie Akademii UFS „Kalkulacja kosztów żywności i maksymalizacja zysków”. W niewiele ponad 10 minut dowiesz się, jak kupować, przechowywać i wykorzystywać składniki, by odczuć korzyści finansowe oraz ograniczyć swój negatywny wpływ na środowisko. Ten kurs jest dla Ciebie, jeśli zastanawiasz się nad wprowadzeniem sezonowego menu czy ustandaryzowaniem receptur, z których korzystasz. Powodzenia!