Menu na grudzień
-
Wybierz interesujące Cię święto 06.12 Mikołajki 20.12 Dzień Ryby 24-26.12 Boże Narodzenie / Przyjęcia świąteczne 31.12 Sylwester
-
Tatar z łososia z gorczycą i kwaśną śmietaną
Autorska receptura Grzegorza Labudy, szefa kuchni restauracji Szafarnia 10 w Gdańsku.
-
Royal z warzywami
Danie to jest urozmaiceniem jajecznego menu. Używając mrożonych warzyw, pamiętaj, aby przed zalaniem płynną masą rozmrozić je i...
-
Carpaccio z buraków/ / wędzona ricotta / coulis jeżynowy / oliwa estragonowa
Zupy:
-
Zupa krem z buraków
Nasza propozycja zupy kremu to alternatywa dla tradycyjnego polskiego czerwonego barszczu. Do przygotowania zupy użyj pieczonyc...
-
Zupa z łososia
-
Krem z pieczarek z rozmarynem
Sergiusz Hieronimczak prezentuje autorski pomysł na krem pieczarkowy - finezja chrupiących pieczarek w połączeniu z charakterny...
Sałatki:
-
Wegańska sałatka z pieczonych sezonowych warzyw z lekkim dressingiem
Sałatka serwowana na gorąco idealnie sprawdza się w zimowym sezonie. Jej zaletami są zarówno rozgrzewające właściwości, jak i ł...
-
Sałatka z chrupkim mięsem kaczki, cebulą dymką i sosem sezamowo-sojowym
Kaczka to bardzo popularny produkt w kuchni azjatyckiej. Flagowym daniem jest kaczka po ...
Dania główne:
-
Łosoś zapiekany ze szparagami w sosie holenderskim
Danie kuchni francuskiej. Gotując szparagi dodaj do nich obranego pokrojonego ziemniaka i pół cebuli by smak szparagów stał się...
-
Confitowane kacze udka, buraczane pierogi z kaczką, sos z pomarańczą
Mariaż kuchni polskiej z francuską owocujący oryginalnym i atrakcyjnym sposobem przygotowania dania.
-
Kaczka/ sos rodzynkowy / babka ziemniaczana
Desery:
-
Gruszka crostata z serem ricotta na ryżowym spodzie
Klasyczny włoski deser w odmianie bezglutenowej. Ta gruszka z serem ricotta na ryżowym spodzie jest kremowa i pyszna. Podawać z...
-
Ptyś ze słonym karmelem
-
Sernik podany z konfiturą, ganache i lodami chałwowymi
Nowatorski sposób podania sernika. Znajdziemy tu kremowy ser, chrupki maślany crunch, intensywny ganache oraz wytrawną emulsję ...
-
Matias sandwich - kanapka ze śledziem i sałatką z buraka
Przysmak prosto ze Skandynawii.
-
Dorsz marynowany w słodkim imbirze i francuskich szalotkach
Danie zainspirowane kuchnią Fusion Australii, doskonałe jako przystawka à la carte lub zimne danie bankietowe.
-
Tatar z łososia z gorczycą i kwaśną śmietaną
Autorska receptura Grzegorza Labudy, szefa kuchni restauracji Szafarnia 10 w Gdańsku.
Zupy:
Sałatki:
-
Sałatka z łososia i grzybów z buraczkowym dresingiem
-
Sałatka z pieczonego dorsza w żółtym curry z mango i ananasem
To danie nawiązuje do kuchni karaibskiej. Stanowi idealne połączenie ryby z owocem.
-
Libańska sałatka Tabbouleh z grillowanym łososiem
Łosoś będzie chrupiący, gdy przed smażeniem pozostawisz rybę w lodówce skórą do góry, celem obeschnięcia.
Dania główne:
-
Śledź w tempurze / dynia / cukinia / seler naciowy / pomidory
-
Łosoś/ rolada ze szparagów i pora/ puree z marchewki / sos maślany / kasza sorgo
Łosoś/ rolada zeszparagów i pora/ puree z marchewki / sos maślany / kasza sorgo
-
Smażona żabnica w sosie z białego wina
-
Rybna paja z kremowym sosem
Paja to klasyczne danie kuchni brytyjskiej. Jest to rodzaj zapiekanki, którą można przyrządzać z mięsa, ryb i warzyw.
-
Tacos/ chrupiący dorsz / sos jalapeno
-
Halibut w Ragout
Mistrzowie sushi znają szereg patentów na rybę doskonałą. Posypywanie ryby solą i cukrem to metoda osiągnięcia wyjątkowej, zwar...
Przystawki:
-
Wegetariańskie spring rolls z warzywami w pikantnym sosie z mango
Ciasto na Spring Rolls zwijaj od narożnika, a w połowie zwijania – narożniki połącz do środka. Krawędzie posmaruj wodą wymiesza...
-
Chrupiący, wegetariański falafel z kalafiora z sosem chimichurri
Falafele najlepiej smażyć partiami - wówczas łatwiej będzie Tobie kontrolować stopień ich usmażenia.
-
Ser panierowany z sosem tatarskim
Ulubiona przekąska Czechów. Dodając do niego dodatek skrobiowy i warzywa może stanowić również pożywne danie główne.
-
Orientalny boczek w tempurze
Jeżeli chcesz, aby tempura była chrupiąca i delikatna, utrzymuj chłodną temperaturę ciasta, dodając kostki lodu.
-
Satay z polędwiczki wieprzowej z kremowym sosem orzechowym
Satay to jedno z najpopularniejszych azjatyckich dań typu „street food”. Można go również przygotować z ryby, wołowiny lub dro...
-
Bruschetta z Tomato Pronto, anchois i z suszonych pomidorów
Zupy:
Dania główne:
Desery: