+

Mięso

  • Olej 60 ml
  • Cebula, kostka 250 g
  • Jagnięcina mielona 1.2 kg
  • Sól do smaku
  • Woda Do podlania
  • Oregano suszone Do smaku

Dodatki

Sos beszamel

  • Mleko 1 l
  • Gałka muszkatołowa Do smaku
  • Żółtka 4 szt

Pieczenie

  • Ser mozzarella 400 g
  • Pomidory, plastry

Podanie

  • Delikatne sałaty i zioła Do dekoracji
  • Ser Feta 150 g
  • Oliwa 50 ml
  1. Mięso

    • Na oleju podsmaż cebulę, dodaj mięso i całość zasmaż, przypraw Delikatem do gyrosa i solą. Dodaj koncentrat pomidorowy, całość delikatnie podlej wodą.
    • Odparuj nadmiar płynu. Na koniec dopraw odrobiną oregano.
  2. Dodatki

    • Bakłażany umyj i pokrój wzdłuż w cienkie plastry, lekko oprósz solą z obu stron, odstaw na 1 godzinę. Bakłażany starannie osusz papierowym ręcznikiem.
    • Na oleju obsmaż bakłażana z obu stron, na tym samym oleju obsmaż ziemniaki.
    • Pomidory pokrój w plasterki lub połówki.
  3. Sos beszamel

    • Sos biały połącz z mlekiem i zagotuj. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej.
    • Poczekaj chwilę aż temperatura sosu spadnie, a następnie wymieszaj go z żółtkami jaj kurzych.
  4. Pieczenie

    • Blachę G/N 1/1 wysmaruj tłuszczem, ułóż warstwę ziemniaków, posyp serem, przelej niewielką ilością beszamelu, następnie ułóż warstwę bakłażanów, ponownie posyp serem i polej sosem. Całość przykryj mięsem i polej sosem.
    • Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. na około 40 minut, w połowie pieczenia posyp resztą sera i ułóż plastry pomidorów.
  5. Podanie

    • Wyporcjowaną na zimno Musakę podgrzej przed podaniem.
    • Udekoruj świeżymi ziołami i delikatnymi sałatami.
    • Na wierzchu posyp pokruszonym serem feta i delikatnie skrop oliwą z oliwek.
+