Tradycyjna grecka musaka
Dzięki oprószeniu plastrów bakłażana solą i usunięciu osocza, które się pojawi, pozbędziesz się gorzkiego smaku.

Składniki
Mięso
-
Olej 60 ml
-
Cebula, kostka 250 g
-
Jagnięcina mielona 1.2 kg
-
Sól do smaku
-
Woda Do podlania
-
Oregano suszone Do smaku
Dodatki
-
Bakłażan 1.2 kg
-
Sól Do oprószenia
-
Ziemniaki, plastry 1 kg
Sos beszamel
-
Mleko 1 l
-
Gałka muszkatołowa Do smaku
-
Żółtka 4 szt
Pieczenie
-
Ser mozzarella 400 g
-
Pomidory, plastry
Podanie
-
Delikatne sałaty i zioła Do dekoracji
-
Ser Feta 150 g
-
Oliwa 50 ml
Przygotowanie
-
Mięso
- Na oleju podsmaż cebulę, dodaj mięso i całość zasmaż, przypraw Delikatem do gyrosa i solą. Dodaj koncentrat pomidorowy, całość delikatnie podlej wodą.
- Odparuj nadmiar płynu. Na koniec dopraw odrobiną oregano.
-
Dodatki
- Bakłażany umyj i pokrój wzdłuż w cienkie plastry, lekko oprósz solą z obu stron, odstaw na 1 godzinę. Bakłażany starannie osusz papierowym ręcznikiem.
- Na oleju obsmaż bakłażana z obu stron, na tym samym oleju obsmaż ziemniaki.
- Pomidory pokrój w plasterki lub połówki.
-
Sos beszamel
- Sos biały połącz z mlekiem i zagotuj. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej.
- Poczekaj chwilę aż temperatura sosu spadnie, a następnie wymieszaj go z żółtkami jaj kurzych.
-
Pieczenie
- Blachę G/N 1/1 wysmaruj tłuszczem, ułóż warstwę ziemniaków, posyp serem, przelej niewielką ilością beszamelu, następnie ułóż warstwę bakłażanów, ponownie posyp serem i polej sosem. Całość przykryj mięsem i polej sosem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. na około 40 minut, w połowie pieczenia posyp resztą sera i ułóż plastry pomidorów.
-
Podanie
- Wyporcjowaną na zimno Musakę podgrzej przed podaniem.
- Udekoruj świeżymi ziołami i delikatnymi sałatami.
- Na wierzchu posyp pokruszonym serem feta i delikatnie skrop oliwą z oliwek.