Krem z pietruszki z dorszem
Rozgrzewający krem na jesienne dni. Aby pogłębić smak dania, pietruszkę przed gotowaniem upiecz w folii aluminiowej.

Składniki
Krem
-
Woda 2.0 l
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 30.0 ml
-
Porbiała część 100.0 g
-
Koper włoski 100.0 g
-
Pietruszka 750.0 g
-
Ziemniaki 300.0 g
-
Sól
-
Rama Cremefine Profi do zup i sosów (15%) 1 l 100.0 ml
-
Masło 50.0 g
Dorsz
-
Polędwica z dorsza 500 g
-
Oliwa 50.0 ml
Podanie
-
Oliwa truflowa 30 ml
-
Pietruszka zielona 20.0 g
-
Krem
- Pokrojony por zeszklij przy użyciu Ramy Culinesse Profi, dodaj pokrojoną pietruszkę i koper włoski, zalej wodą i gotuj.
- Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i fond z owoców morza w paście, gotuj do miękkości.
- Całość zmiksuj na gładką masę i przetrzyj przez sito.
- Na koniec dodaj Ramę Cremefine Profi 15% i surowe masło, mieszaj do rozpuszczenia.
- Dopraw do smaku solą i białym pieprzem.
-
Dorsz
- Polędwicę z dorsza pokrój na 10 porcji, ułóż na pergaminie, posmaruj oliwą i zapiecz w temperaturze 180˚C przez 6 minut.
-
Podanie
- Krem wlej do naczynia, skrop oliwą truflową, na wierzch połóż porcję dorsza i frytowaną natkę pietruszki.