+

Halibut

  • Halibut filet 1.5 kg
  • Sól 70 g
  • Cukier 70 g

Posypka na Halibuta

Ragout

Garni

  • Cebulki perłowe 20 cu
  • Jarmuż 100 g
  • Tempura, gotowa 30 g
  • Woda 50 ml
  • Olej do głębokiego smażenia
  1. Halibut

    • Halibuta pokrój na 10 równych porcji, osusz papierowym ręcznikiem.
    • Wymieszaj sól z cukrem i posyp równomiernie wszystkie kawałki, pozostaw na ok 40 minut.
    • Po tym czasie dokładnie umyj rybę w zimnej bieżącej wodzie i jeszcze raz wytrzyj do sucha.
  2. Posypka na Halibuta

    • Orzechy nerkowca podpiecz na złoty kolor i odstaw do wystygnięcia.
    • Świeżą szałwię drobno pokrój. Następnie orzechy i szałwię zmiksuj i wymieszaj z Ramą Culinesse.
    • Wierzch halibuta cienko posmaruj musztardą Dijon i równomiernie obsyp posypką tak, aby przylgnęła do musztardy.
    • Halibuta ułóż na pergaminie i piecz w temperaturze 165°C przez ok 15 min.
  3. Ragout

    • Fasolę namocz w przegotowanej wodzie na dzień przed gotowaniem.
    • Ugotuj fasolę wraz z 3 ząbkami czosnku, połową szałwii i liściem laurowym w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przecedź.
    • Boczek pokrój w grubą kostkę i podsmaż na wolnym ogniu tak, aby się zarumienił.
    • Dodaj drobno pokrojoną cebulę, czosnek i dwa liście laurowe, całość zasmażaj przez chwilę.
    • Redukcję wołową wymieszaj w gorącej wodzie i chwilę gotuj.
    • Do zasmażonego boczku z cebulą dodaj przecier pomidorowy i wysmaż go, następnie dodaj pokrojone i obrane ze skóry pomidory oraz przygotowaną Redukcję wołową. Gotuj około 10 minut. Po tym czasie dodaj fasolę, ocet, białą czekoladę i drobno pociętą szałwię.
    • Dopraw do smaku cukrem i solą.
  4. Garni

    • Cebulki perłowe upiecz w piecu na złoty kolor.
    • Tempurę wymieszaj w lodowatej wodzie.
    • Liście jarmużu podziel na mniejsze kawałki o średnicy 4 – 5 centymetrów, zanurz w tempurze i smaż na głębokim oleju na chrupko.
+

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.
Załóż konto