Zupy dla tradycjonalistów
Serwujesz kuchnię tradycyjną? Zapewnij gościom smaki znane z dzieciństwa, podane w klasycznej porcelanie – głębokich talerzach lub bulionówkach. Serwując dobrze znane zupy, koniecznie postaw na wysoką jakość składników. To pyszny bulion, świeże mięso oraz warzywa są podstawą do uzyskania wyjątkowego smaku.
Masz bogaty wybór tradycyjnych zup, na które możesz postawić w jesiennej karcie. Z czego możesz wybrać?
- Krem z kurek, opcjonalnie uszlachetniony serem gorgonzola
- Krem z buraków, będący doskonałą alternatywą dla klasycznego barszczu czerwonego
- Krem ze skarmelizowanych pomidorów lub krem toskański Krem z rustykalnych warzyw z nutą truflową i grzankami
- Zupa borowikowa z purée z dynią
- Krem z białych warzyw z pietruszkową oliwą
- Zupa z ogonów wołowych z soczewicą i pieczonymi warzywami
- Gęsta zupa cebulowa z grzanką serową

Kreatywnie i nowocześnie
Jeśli Ty i Twoi goście lubicie eksperymenty w kuchni, nowe smaki oraz oryginalne faktury, daj się porwać kreatywności. Postaw na nowoczesną formę podania oraz ciekawe dodatki, które sprawią, że kulinarne doświadczenie Twoich gości będzie zupełnie wyjątkowe.
Świetną bazą do dalszego eksperymentowania są zupy krem. Delikatna, kremowa podstawa dania powinna kontrastować z wyrazistymi dodatkami. Dlatego tak często szefowie kuchni stawiają na kremy z białych warzyw (np. z topinamburu, selera czy nawet ziemniaka). Wystarczy odpowiednio ją uzupełnić, by stworzyć pełne smaku, oryginalne danie. Z jakich dodatków możemy skorzystać?

Olej ziołowy
Samodzielnie przygotowany olej ziołowy jest nie tylko pełen smaku, ale i wyśmienicie wygląda dzięki pięknemu, zielonemu odcieniowi.
Aby zrobić olej, należy najpierw zblanszować zioła przez ok. 10 sekund w wodzie z solą, a następnie zahartować w wodzie z lodem. Osuszyć i zmiksować na gładko z olejem lub delikatną oliwą z wytłoczyn oliwek, która świetnie chłonie smak ziół. Podczas miksowania podgrzewać oliwę do osiągnięcia temperatury ok. 60 st. C.
Przefiltrować (wystarczy drobne sitko lub filtr do kawy). Zwykle filtrowanie zajmuje 12-24 godziny.
Pozostałości ziół możesz wymieszać z panko i wysuszyć, a następnie używać jako ziołowy crunch do zup czy sałatek.
W taki sposób możemy przygotować olej koperkowy, pietruszkowy, kolendrowy, bazyliowy, tymiankowy… i z każdego innego zielonego zioła.

Mikro zioła i jadalne kwiaty
Te dodatki są już bardzo popularne. Jeśli chcemy zaskoczyć gości, postawmy na mniej znane kiełki, zioła i kwiaty (np. kwiaty rzepaku lub fioletowe kwiatostany czosnku).
Ich odpowiedni dobór powinien podkreślać kolor podstawy lub kontrastować z nią, np. do kremu z kukurydzy wybierzmy różowe kwiaty.

Chipsy warzywne – i nie tylko
Chrupiące dodatki zapewnią gościom niezwykle przyjemne doznania. Możemy smażyć nie tylko plastry ziemniaka, buraka czy topinamburu. Delikatny smak zupy świetnie przełamie aromatyczny chips z parmezanu, a jej konsystencję podkreśli przezroczysty chips ziemniaczany czy smażony makaron ryżowy.
Aby stworzyć przezroczysty chips ziemniaczany, należy oczyścić ziemniaki, wymieszać z solą i oliwą z oliwek oraz upiec w piecu do miękkości. Następnie zalać wrzątkiem i odstawić na co najmniej dwie godziny.
Po tym czasie wyjąć ziemniaki (można użyć do innego dania), przelać wywar przez gęste sito i odstawić do schłodzenia na noc.
Następnego dnia wywar zagotować z kilkoma łyżkami skrobi ziemniaczanej, tak, by uzyskać formę żelu. Na blasze uformować żel w formie chipsów i suszyć przez 8 godzin w 60 st. C.
Następnie smażyć do otrzymania złotego koloru.

Wyrazista pianka
Jeśli chcemy dodać do naszej zupy piankę, najlepiej nadać jej wyrazisty smak. Sprawdza się np. pianka z sera (koziego czy owczego), przypraw (pieczony czosnek) czy owoców morza (krewetki lub przegrzebki).
Dobrym przykładem nowoczesnego podania klasycznej zupy jest borowikowe cappuccino z Bulionem grzybowym Knorr oraz pianką z koziego sera.

Rozkochaj się w kuchniach świata
Jeśli nie boisz się eksperymentów, zabierz swoich gości w kulinarną podróż. W wielu kuchniach świata znajdziesz rozgrzewające, gęste zupy, które idealnie sprawdzą się jesienią i zimą również u nas.

Stany Zjednoczone
Kuchnia USA jest niezwykle różnorodna. Jesienią króluje tam zupa dyniowa. Jeśli chcemy podkreślić jej amerykański charakter, możemy podać ją z parmezanowym popcornem.
Ciekawą wycieczką w stronę kuchni amerykańskiej jest krem ze słodkich ziemniaków. Aby przełamać ich słodycz, warto ugotować go z kwaśnymi jabłkami oraz podać z tartym cheddarem.
Dla miłośników serów i trunków świetnie sprawdzi się serowa zupa gotowana na piwie.

Francja
Kuchnia francuska to nie tylko sery i pieczone mięsa. Tradycyjna vichyssoise – krem z pora, ziemniaków, cebuli i kurczaka – może być podawana na zimno lub na gorąco. Ta druga wersja rozgrzeje naszych gości po przybyciu do restauracji.

Włochy
Choć kuchnia włoska obfituje w letnie dania, znajdziemy w niej wiele inspiracji na jesienne zupy.
Możemy przygotować:
- jesienny krem z pomidorów (np. z dodatkiem dyni, gęstego pesto i ciabatty zapiekanej z mozzarellą),
- bogate w warzywa i fasolę jesienne minestrone na Bulionie warzywnym Knorr,
- zupę jarzynową podawaną z tortellini grzybowym lub serowym i smażonymi plastrami włoskiej kiełbasy.

Meksyk
Pikantna kuchnia meksykańska dodaje energii w jesienne dni. Dobrze sprawdza się klasyczne chili con carne i tradycyjne pozole rojo, ale też bardziej nowoczesne zupy. Polecamy aztecką zupę z papryką i kurczakiem przygotowaną na bazie Rosołu drobiowego Knorr, która świetnie smakuje z kwaśną śmietaną, chipsami z tortilli oraz cheddarem i kawałkami awokado. Po przepis kliknij tutaj.