Zupa z ogonów wołowowych z soczewicą i peczonymi warzywami
Ogony ugotuj dzień wcześniej i wystudź. Dzięki temu w łatwy sposób zbierzesz nadmiar tłuszczu i zupa nie będzie zbyt tłusta.

Składniki
Zupa z ogonów wołowowych z soczewicą i peczonymi warzywami
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Ogony wołowe
Ogon wołowy
/kg
1.5 kg
0%
Knorr Professional Marynata do wołowiny 0,75 kg
/g
10.0 g
0%

Woda do przykrycia
/ml
0.0 ml
0%
Rosół wołowy Knorr Professional 1 kg
/g
30.0 g
0%

Garam masala do smaku
/g
0.0 g
0%
Liść laurowy do smaku
/g
0.0 g
0%
Ziele angielskie do smaku
/szt.
0.0 szt.
0%
Sól do smaku
/g
0.0 g
0%
Soczewica
Soczewica czerwona
/kg
2.5 kg
0%
Pieczone warzywa
Marchew, kostka
/g
150.0 g
0%
Seler, kostka
/g
100.0 g
0%
Pietruszka, kostka
/g
80.0 g
0%
Olej
/ml
30.0 ml
0%
Cebula, kostka
/g
100.0 g
0%
Cukinia, kostka
/g
100.0 g
0%
Por, kostka
/g
50.0 g
0%
Podanie
Sól, pieprz
/do smaku
0.0 do smaku
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Ogony wołowe
-
Ogon wołowy 1.5 kg
-
Woda do przykrycia
-
Garam masala do smaku
-
Liść laurowy do smaku
-
Ziele angielskie do smaku
-
Sól do smaku
Soczewica
-
Soczewica czerwona 2.5 kg
Pieczone warzywa
-
Marchew, kostka 150.0 g
-
Seler, kostka 100.0 g
-
Pietruszka, kostka 80.0 g
-
Olej 30.0 ml
-
Cebula, kostka 100.0 g
-
Cukinia, kostka 100.0 g
-
Por, kostka 50.0 g
Podanie
-
Sól, pieprz
-
Ogony wołowe
- Ogony wołowe przypraw Marynatą do wołowiny i piecz przez godzinę w temperaturze 150⁰C.
- Zarumienione ogony przełóż do garnka, zalej wodą z dodatkiem Rosołu wołowego oraz pozostałych przypraw i gotuj do miękkości.
- Po ugotowaniu i wystygnięciu, obierz je. Mięso z ogonów pokrój, a wywar przecedź.
- Ważne, aby po przecedzeniu zostało około 2 litry wywaru. Jeśli będzie za mało - uzupełnij wodą.
-
Soczewica
- Do gorącego wywaru dodaj soczewicę i gotuj do miękkości na wolnym ogniu. Na koniec dodaj mięso z ogonów.
-
Pieczone warzywa
- Marchew, seler i pietruszkę skrop olejem i wstaw do piekarnika na 10 minut temperaturze 160⁰C.
- Następnie dodaj cebulę, a po chwili pozostałe składniki wymieszane z żółtą pastą curry. Zasmaż przez chwilę tak, aby całość się zrumieniła.
-
Podanie
- Podsmażone warzywa dodaj do zupy.
- Całość gotuj przez chwilę na wolnym ogniu.
- Zupę dopraw do smaku.