Trendy w gastronomii
Nadążaj za najnowszymi trendami.
-
Kulinarne trendy na 2022 rok – przygotuj do nich swoją gastronomię już dziś
Rok 2021 był dla nas, szefów kuchni, pełen wyzwań. Stał pod znakiem dostosowywania się do pandemicznej rzeczywistości, która ga...
-
Street food: trendy w kanapkach
Ważne prognozy dla szefów kuchni pracujących ze street foodem: uwielbiane burgery nie stracą swojej popularności, ale do gry we...
-
Zupa jako danie główne w menu restauracji? Goście są na tak!
Wielodaniowe posiłki, składające się z przystawki, zupy, dania głównego i deseru, stają się powoli domeną fine diningu. Dziś ni...
-
Catering dietetyczny. Jak ułożyć diety odchudzające?
Rozpoczyna się okres postanowień noworocznych. To świetny czas dla cateringów dietetycznych, które pomagają osobom chcącym w no...
-
Poznaj tajniki przygotowywania wegańskiej pizzy
Pizza wegańska to rosnący trend, którego nie można zignorować. Coraz więcej gości unika produktów pochodzenia zwierzęcego, ogra...
-
Dieta nastolatków i młodzieży - młodzi świadomi swojej diety i z apetytem na zrównoważony rozwój
Trendy w gastronomiiWszystko, co właściciele lokali gastronomicznych muszą wiedzieć o pokoleniu Z.
-
Burgery w dostawie – na co zwrócić uwagę?
Trendy w gastronomiiBurgery to jedno z topowych dań na wynos – są pyszne, sycące i łatwe w jedzeniu, szefom kuchni dają duże pole do kreatywności, a restauratorzy cenią je za dobry food cost. Podpowiadamy, jakie drobne zmiany warto wprowadzić, by podkręcić sprzedaż burgerów na wynos i na dowóz.
-
Zadbaj o jakość swojej pizzy na wynos
Trendy w gastronomiiWystarczy raz sprzedać słabe danie na wynos, aby zrazić do siebie gości. Dotyczy to zwłaszcza pizzerii, gdzie konkurencja walczy o każdego klienta. Dlatego podpowiadamy, jak przygotować wyśmienitą pizzę, po którą goście będą do nas chętnie wracać.
-
Trendy żywieniowe na 2021 rok: fast food i pizza!
Trendy w gastronomiiCo przyniesie 2021 rok dla szefów kuchni lokali z fast foodem oraz pizzą? Coraz ważniejsze będzie stawianie na autentyczne doświadczenia smaku i jakości, lokalne pochodzenie składników oraz obfitość dodatków.
-
Gość jako szef kuchni. Co to jest customizacja potraw?
Trendy w gastronomiiKoncepcja samodzielnego wyboru składników dania nie jest niczym nowym – na tej zasadzie działają na przykład bufety oraz pizzerie umożliwiające wybór dodatków. Jednak dopiero teraz dociera do innych formatów gastronomicznych. Okazuje się bowiem, że goście oczekują możliwości customizacji potraw, czyli dostosowania jedzenia do swoich preferencji.
-
Nie tylko sushi. Japońskie dania główne
Trendy w gastronomiiKolejny bar z sushi to dobry pomysł na restaurację – ale lokal oferujący autentyczną kuchnię japońską to pomysł jeszcze lepszy. Poznaj najciekawsze dania główne kuchni japońskiej i zainspiruj się jej bogactwem!
-
Zdrowe przekąski – czym zadowolić pierwszy głód gości restauracji?
Trendy w gastronomiiWśród restauracyjnych gości rośnie świadomość wpływu jedzenia na zdrowie – a w związku z tym szefowie kuchni muszą przykładać coraz większą wagę do wyboru produktów i sposobów obróbki. Podpowiadamy, w jaki sposób przygotować zdrowe przystawki.
-
Nie tylko kiszonki – co jest dobre dla zdrowych jelit?
Trendy w gastronomiiO zdrowotnych właściwościach kiszonek wiemy wszyscy. Co jeszcze można zaoferować gościom, dbającym o zdrowe jelita?
-
Street food zawsze na czasie
Trendy w gastronomiiPrezentujemy przepisy na najciekawsze kanapki i przekąski stworzone przez Szefów Kuchni Unilever Food Solutions z sześciu różnych państw, w oparciu o najciekawsze street foodowe inspiracje z czterech stron świata.
-
Wykwintny fast food: rewolucje, trendy i power-upy
Trendy w gastronomiiJedzenie zwane „fast food“ zmienia się, podobnie jak jego konsumenci – rosnąca liczba smakoszy szuka posiłków dobrej jakości, lecz w zwykłej, codziennej oprawie. Przeczytaj nasze wskazówki i porady, dzięki którym będziesz liderem w grze.
-
Sandwiches on the go
Trendy w gastronomiiBywa, że kanapka bywa bagatelizowana lub też odmawia się jej miana "potrawy". Jednak to właśnie ona może stać się miernikiem kulinarnego kunsztu i umiejętności efektywnej prezentacji, a wręcz stać się kulinarnym majstersztykiem!
-
Jak dobrać menu na jesienną imprezę?
Trendy w gastronomiiZobacz wywiad z naszym szefem kuchni - Przemkiem Kaczmarkiem
-
Gastronomiczne trendy 2018
Trendy w gastronomiiRok 2017 dla rynku gastronomicznego w Polsce jest bardzo udany. Zanotowano znaczny wzrost zarówno pod względem konsumpcji, jak i liczby nowych lokali. Jakie trendy i wyzwania w branży przewidywane są na rok 2018?
-
Trendy na rynku cateringu 2018 - infografika
Trendy w gastronomiiPobierz i przeczytaj naszą infografikę
-
Trendy w imprezowym jedzeniu - wywiad z Konradem Birkiem
Trendy w gastronomiiObejrzyj wywiad z szefem kuchni Konradem Birkiem
-
Światowy Dzień Makaronu. Niech żyje pasta!
Trendy w gastronomii25 października obchodzony jest Dzień Makaronu. 22 lata temu ustanowiło go 40 producentów z całego świata, aby pokazać, że to niezwykle ważny składnik naszego codziennego jedzenia, ale także aby przybliżyć włoską tradycję kulinarną. Świętujmy go oryginalnie i różnorodnie, wszak gatunków i kształtów makaronu jest ponad 600!
-
Rynek gastronomii w Polsce
Trendy w gastronomiiObejrzyj film z Piotrem Wrotyńskim, dyrektorem zarządzającym UFS
-
Kulinarne trendy 2018 - infografika
Trendy w gastronomiiPobierz i przeczytaj naszą infografikę
-
Kuchnia tradycyjna w nowoczesnej odsłonie
Trendy w gastronomiiUnikalne połączenia znanych składników w nowych, zaskakujących kompozycjach.
-
Owoce morza
Trendy w gastronomiiMimo, że owoce morza są integralną częścią kuchni śródziemnomorskiej, to jednak ich smak sprawił, ze bardzo szybko stały się przysmakiem arystokracji na całym kontynencie. Dziś są dużo bardziej popularne i zachwycają podniebienia ludzi z różnych regionów świata. Stanowią istotne źródło białka i kwasów omega-3, a ponadto dostarczają naj jod i witaminy z grupy B.
-
Kiszonki – nie tylko z kapusty
Trendy w gastronomiiFermentacja to jeden z najzdrowszych sposobów obróbki jedzenia. Dzięki działaniu bakterii i grzybów produkty zmieniają smak, zapach i teksturę, a także wzbogacają się w probiotyki. Co warto ukisić w kuchni?
-
Catering dietetyczny. Jak ułożyć diety odchudzające?
Trendy w gastronomiiRozpoczyna się okres postanowień noworocznych. To świetny czas dla cateringów dietetycznych, które pomagają osobom chcącym w nowym roku zrzucić dodatkowe kilogramy. Przedstawimy kilka propozycji dietetycznego menu!
-
Menu Professional
Trendy w gastronomiiKnorr Professional to linia produktów, zadowalająca nawet najbardziej wysublimowane podniebienia. Stworzona z myślą o wymagających i kreatywnych szefach kuchni, doskonale sprawdza się wszędzie tam, gdzie trzeba podkreślić swój indywidualny styl. Pobierz przepisy dla wymagających szefów kuchni
-
Kulinarne trendy na 2022 rok – przygotuj do nich swoją gastronomię już dziś
Trendy w gastronomiiRok 2021 był dla nas, szefów kuchni, pełen wyzwań. Stał pod znakiem dostosowywania się do pandemicznej rzeczywistości, która gastronomii w żaden sposób nie sprzyja. W 2022 rok wchodzimy z wiarą, że złe czasy za nami – i że w końcu będziemy mogli w pełni rozwinąć skrzydła.
-
Zupa jako danie główne w menu restauracji? Goście są na tak!
Trendy w gastronomiiWielodaniowe posiłki, składające się z przystawki, zupy, dania głównego i deseru, stają się powoli domeną fine diningu. Dziś nie każdy gość restauracji chce i może pozwolić sobie na tak obfite kulinarne doświadczenia, i skłania się w stronę wyboru jednego sycącego dania. Coraz częściej tym daniem stają się zupy.
-
Trendy w street foodzie: azjatyckie inspiracje kuchnią uliczną
Trendy w gastronomiiJedzenie uliczne od lat inspiruje się kuchnią azjatycką. Dziś przyglądamy się popularnym i mniej znanym propozycjom, które pobudzą kubki smakowe Twoich gości i zabiorą ich w kulinarną podróż po Azji.
-
Poznaj tajniki przygotowywania wegańskiej pizzy
Trendy w gastronomiiPizza wegańska to rosnący trend, którego nie można zignorować. Coraz więcej gości unika produktów pochodzenia zwierzęcego, ogranicza spożycie nabiału i laktozy czy po prostu chce jeść zdrowiej. Dodaj do swojej karty kilka roślinnych pozycji, by otworzyć się na nowych gości.
-
Street food: trendy w kanapkach
Trendy w gastronomiiWażne prognozy dla szefów kuchni pracujących ze street foodem: uwielbiane burgery nie stracą swojej popularności, ale do gry wejdą inne propozycje ze Stanów Zjednoczonych i krajów Ameryki Łacińskiej. Które z nich robią lub mogą już niebawem zrobić furorę?
-
Roślinne mięso z grilla to hit tego sezonu!
Trendy w gastronomiiKuchnia wegańska rozwija się w ogromnym tempie. Podczas gdy kilka lat temu mogliśmy przygotować z grilla głównie warzywa, teraz mamy do dyspozycji całą paletę mięsnych smaków i konsystencji, które możemy odtworzyć w wersji roślinnej.
Nigdy nie przestawaj uczyć się z Akademią UFS
- Ucz się od innych Szefów kuchni
- 2-minutowe filmy, bez reklam!
- Opanuj nowe umiejętności