Wegetariański krem ze słodkich ziemniaków i pomidorów

Składniki
Wegetariański krem ze słodkich ziemniaków i pomidorów
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł17.49
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Krem z ziemniaków i pomidorów:
Bataty
/kg
1.1 kg
0%
Cebula
/g
120.0 g
0%
Marchew
/g
180.0 g
0%
Woda
/l
2.0 l
0%
Knorr Professional Esencja bulionu warzywnego 1 l
/ml
40.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Knorr Polparicca di Pomodoro Pomidory bez skórki pokrojone w kostkę 2,55 kg
/g
200.0 g
0%

Produkt bezglutenowy
Esencja Umami Knorr Professional 0,4 l
/g
20.0 g
0%
.png)
Sól
/do smaku
0.0 do smaku
0%
Altis Oliwa Klasyczna 4l
/ml
50.0 ml
0%
Dekoracja:
Pestki dyni
/g
60.0 g
0%
Ciabatta
/g
150.0 g
0%
Knorr Professional Primerba czerwone pesto 0,34 kg
/g
15.0 g
0%

Bez laktozy
Nie Zawierają Alergenów
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Krem z ziemniaków i pomidorów:
-
Bataty 1.1 kg
-
Cebula 120.0 g
-
Marchew 180.0 g
-
Woda 2.0 l
-
Sól
-
Altis Oliwa Klasyczna 4l 50.0 ml
Dekoracja:
-
Pestki dyni 60.0 g
-
Ciabatta 150.0 g
-
Krem z ziemniaków i pomidorów:
- Bataty obierz, pokrój w duże cząstki, wymieszaj z częścią oliwy. Umieść na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz przez około 25 minut w temperaturze 170⁰C aż do lekkiego zrumienienia, jeśli składniki zbyt szybko się rumienią zmniejsz temperaturę.
- Na pozostałej części oliwy podsmaż marchew pokrojoną w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka. W ostatniej fazie dodaj pastę curry i delikatnie zasmaż. Całość zalej wodą, dodaj esencję warzywną i gotuj chwilę na wolnym ogniu.
- Gotujący się wywar wzbogać pomidorami Polparicca Knorr i upieczonymi ziemniakami. Gotuj przez około 10 minut na wolnym ogniu.
- Zupę zmiksuj na krem, dopraw do smaku Esencją Umami Knorr Professional oraz szczyptą soli.
- Jeśli podczas gotowania odparowało zbyt dużo wywaru to uzupełnij wodą, tak by uzyskać konsystencję kremu.
-
Dekoracja:
- Pestki dyni upal na suchej patelni.
- Ciabattę pokrój w cienkie kromki, delikatnie przesmaruj z jednej strony Primerbą czerwone Pesto. Umieść na chwilę w nagrzanym do 200⁰C piekarniku tak, by powstały chrupkie, rumiane grzanki.
-
Podanie:
- Krem ze słodkich ziemniaków i pomidorów umieść w głębokim naczyniu.
- Posyp upalonymi pestkami dyni, dodaj ziołową grzankę i listki pietruszki. Dodatkowo możesz skropić oliwą dyniową.