Menu na październik
-
Wybierz interesujące Cię święto 13.10 Dzień Jaja 20.10 Dzień Szefa Kuchni 25.10 Dzień Makaronu 31.10 Halloween
-
Przegrzebki, kaszanka z przepiórczym jajkiem, mus z kalafiora
Nieszablonowe połączenie kaszanki z przepiórczym jajem jest wynikiem nowoczesnego połączenia kuchni polskiej z francuską.
-
Bagietka z kaszanką / salsa jabłkowa
@MarcinSzachowiczUFS
-
Wegetariańska frittata ze szpinakiem i mozzarellą
Po usmażeniu Twoja frittata może być jeszcze bardziej puszysta – jeżeli białka jaj ubijesz osobno i dodasz na końcu do całości,...
Zupy:
-
Krem z pieczonych ziemniaków
Autorski pomysł Rafała Godziemskiego na proste assiette z ziemniaków, podane w jednym daniu. Nie ścięte żółtka lekko zagęszczaj...
-
Zupa Ramen z dwoma rodzajami mięsa i płynnym jajkiem
Ramen to jedno z najbardziej popularnych dań w Japonii – pożywna porcja wywaru wieprzowego z makaronem, mięsem lub owocami morz...
-
Zupa szczawiowa / puree ziemniaczane / jajko / boczek
Sałatki:
Dania główne:
-
Burger wołowy z karmelizowaną pietruszką
Burger wołowy to symbol street foodu, podaj go z karmelizowaną pietruszką i zaskocz swoich gości!
-
Tortilla z chorizo, fasolą, pomidorami, papryką, awokado i sadzonym jajkiem
-
Smażony makaron Bami Goreng
Bami Goreng to tradycyjne danie indonezyjskie: makaron z dodatkami (najczęściej makaron, kurczak i chrupiące warzywa). Proste w...
Desery:
Zupy:
Sałatki:
-
Sałatka z udkiem z kaczki / marynowana kalarepa / mix sałat z sosem vinaigrette
-
Sałatka z piklowanej żółtej i zielonej cukinii / sos vinaigrette
Sałatka z piklowanej żółtej i zielonej cukinii / sos vinaigrette
-
Orientalna sałatka z mango/ frytowany Jak Kurczak/ sos słodko-pikantny
Orientalna sałatka z mango/ frytowany Jak Kurczak/ sos słodko-pikantny
Dania główne:
Desery:
Azjatyckie:
-
Wegetariańskie spring rolls z warzywami w pikantnym sosie z mango
Ciasto na Spring Rolls zwijaj od narożnika, a w połowie zwijania – narożniki połącz do środka. Krawędzie posmaruj wodą wymiesza...
-
Udon z tofu w bulionie Miso z dashi na bazie pasty Marmite
„Gdy gotujemy bez mięsa, wiele osób obawia się, że całość wyjdzie bez smaku. Dlatego ważne, aby wszystkie te dania miały wspan...
-
Sałatka koreańska
-
Wołowina Teriyaki zielone warzywa / pszenny makaron
-
Glazurowana kaczka na smażonym makaronie z warzywami
Użyta technika wolnego gotowania w tłuszczu powoduje, że mięso zachowuje wyjątkową soczystość, a glazura nadaje mu apetyczny po...
-
Pad Thai – orientalny makaron z krewetkami
Pad Thai to tradycyjne tajskie danie o słodko-pikantnym smaku, przyrządzane z makaronu smażonego z jajkiem, podawane ze świeżym...
Włoskie:
Wyjątkowe:
-
Libańska sałatka Tabbouleh z grillowanym łososiem
Łosoś będzie chrupiący, gdy przed smażeniem pozostawisz rybę w lodówce skórą do góry, celem obeschnięcia.
-
Pierś z kurczaka / pappardelle z chorizo w sosie pomidorowym
-
Tortellini ze szpinakiem i sandaczem w sosie cytrynowym
Konsystencja sosu powinna być dobrana do kształtu makaronu. Tortellini serwuj z kremowymi, gęstszymi sosami.
-
Policzki wieprzowe w sosie velouté z bobem i sakiewkami
Do przygotowania policzków zalecamy użyć garnka ciśnieniowego. Umożliwi on szybkie gotowanie w niewielkiej ilości wywaru, który...
-
Tortellini z szafranem/ groszkowe puree
-
Pierożki ananasowe z mascarpone i marakuja
Pierożki z ananasa wpisują się w trend lekkich, dietetycznych deserów.
Przystawki:
Zupy:
-
Krem z buraków
Alternatywny sposób na tradycyjny, polski barszcz. Pieczony, a nie gotowany burak zapewni daniu właściwy kolor i smak.
-
Wegetariański krem ze skarmelizowanych pomidorów, bazylii i mascarpone
Karmelizowanie pomidorów sprawi, że będą mniej kwaśne, a mascarpone doskonale zagęści krem i doda potrawie szlachetności.
-
Zupa Azteca z nachos, cheddarem i kwaśną śmietaną
Dodatek kwaśnej śmietany zbalansuje ostry smak zupy.
Sałatki:
Dania główne:
-
Duszona goleń wołowa w sosie śliwkowym z confitowanymi fondantami i szparagami
Kuchnia śródziemnomorska z domieszką polskiej, danie to jest ciekawą propozycją zarówno na bufety jak i a’la carte.
-
Rostbef pieczony w niskiej temperaturze, podawany na ziemniakach z rozmarynem i sosem bearnaise
Sos bearnaise to klasyka kuchni francuskiej, wariacja słynnego sosu holenderskiego idealna do delikatnych mięs pieczonych.
-
Dorsz w bekonie podany na caponacie
Śródziemnomorski sposób na dorsza.
Desery: