Spaghetti carbonara
Pamiętaj, że sos do carbonary bardzo szybko gęstnieje. Dlatego możesz przygotować rzadszy sos, by odpowiedniej konsystencji nabrał dopiero na talerzu.

Składniki
Sos
-
Woda 1 l
-
Żółtka 20 cu
-
Gałka muszkatołowa 10 g
-
Przyprawy: sól i pieprz
-
Ser Parmezan 80 g
Wykończenie
-
Boczek pancetta 300 g
-
Rukola 80 g
-
Świeży pieprz czarny z młynka do posypania
Przygotowanie
-
Sos
• Do naczynia wlej wodę, dodaj sos do spaghetti Carbonara, żółtka, gałkę i trochę soli, całość wymieszaj rózgą.
• Następnie dodaj Ramę Cremefine Profi 31% i połowę parmezanu, ponownie wymieszaj. -
Wykończenie
• Makaron ugotuj al dente.
• Na patelni zasmaż pokrojony boczek, dodaj ugotowany makaron, wlej przygotowany sos i mieszając, zagotuj.
• Nałóż porcję na talerz, posyp listkami z reszty parmezanu i rukolą oraz świeżo zmielonym pieprzem.