Nova Pavlova

Składniki
Beza
-
Białko jajka 50 g
-
Cukier puder 50 g
-
Cukier 50 g
Krem waniliowy
-
Cukier puder 100 g
-
Żelatyna, w płatkach 4 szt.
-
Laska wanilii 1 szt.
-
Śmietanka 30% 1 l
Dekoracja
-
Frużelina truskawkowa
-
Maliny (świeże)
-
Ciastko maślane 1 szt.
-
Cukier dekoracyjny
-
Świeże zioła (do dekoracji)
-
Beza
- Białka połącz z cukrem, mieszając podgrzej w kąpieli wodnej do temp.50°C.
- Następnie masę ubij mikserem do uzyskania sztywnej piany dodając w między czasie porcjami cukier puder.
- Wystudzoną pianę za pomocą rękawa cukierniczego wyporcjuj na blachę tworząc długie wałeczki.
- Bezę susz w 60°C przez 2 godziny w piecu (z wyłączonym obiegiem).
-
Krem waniliowy
- Zagotuj śmietankę, cukier i wanilię.
- Potem dodaj wcześniej namoczoną żelatynę i odstaw do lodówki na 24 godziny.
- Po tym czasie ubij masę z odrobiną świeżej śmietanki do konsystencji bitej śmietany.
-
Dekoracja
- Umieść frużelinę truskawkową na dnie pucharka do lodów.
- Dodaj świeże owoce, a na to połóż ciastko.
- Następnie dodaj porcję sorbetu truskawkowego Carte d’Or.
- Za pomocą rękawa cukierniczego, w około sorbetu, wyciśnij krem waniliowy w kształt stożków.
- Całość udekoruj wałeczkami z bezy, ziołami i dekoracyjnym cukrem.