+

Beza

  • Białko jajka 50 g
  • Cukier puder 50 g
  • Cukier 50 g

Krem waniliowy

  • Cukier puder 100 g
  • Żelatyna, w płatkach 4 szt.
  • Laska wanilii 1 szt.
  • Śmietanka 30% 1 l

Dekoracja

  • Frużelina truskawkowa
  • Maliny (świeże)
  • Ciastko maślane 1 szt.
  • Sorbet Truskawkowy Carte d'Or 1 porcja
  • Cukier dekoracyjny
  • Świeże zioła (do dekoracji)
  1. Beza

    • Białka połącz z cukrem, mieszając podgrzej w kąpieli wodnej do temp.50°C.
    • Następnie masę ubij mikserem do uzyskania sztywnej piany dodając w między czasie porcjami cukier puder.
    • Wystudzoną pianę za pomocą rękawa cukierniczego wyporcjuj na blachę tworząc długie wałeczki.
    • Bezę susz w 60°C przez 2 godziny w piecu (z wyłączonym obiegiem).

  2. Krem waniliowy

    • Zagotuj śmietankę, cukier i wanilię.
    • Potem dodaj wcześniej namoczoną żelatynę i odstaw do lodówki na 24 godziny.
    • Po tym czasie ubij masę z odrobiną świeżej śmietanki do konsystencji bitej śmietany.
  3. Dekoracja

    • Umieść frużelinę truskawkową na dnie pucharka do lodów.
    • Dodaj świeże owoce, a na to połóż ciastko.
    • Następnie dodaj porcję sorbetu truskawkowego Carte d’Or.
    • Za pomocą rękawa cukierniczego, w około sorbetu, wyciśnij krem waniliowy w kształt stożków.
    • Całość udekoruj wałeczkami z bezy, ziołami i dekoracyjnym cukrem.