+

Dorsz

  • Polędwica z dorsza 1.7 kg
  • Sól
  • Szynka Serrano 150 g
  • Masło 300 g

Makaron

  • Czarne Tagliatelle, mrożone 1.5 kg
  • Oliwa, czosnek, tymianek świeży
  • Sok z cytryny świeży 30 ml

Pomidory concasse

  1. Dorsz

    • Polędwicę dopraw solą i zawiń w szynkę serrano. Obsmaż na rozgrzanym maśle i włóż do pieca nagrzanego do temperatury 150⁰C na 4 minuty.
  2. Makaron

    • Tagliatelle ugotuj w wodzie, odcedź.
    • Przełóż na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy, czosnku i tymianku.
    • Wymieszaj, doprawiając sokiem z cytryny i esencją bulionu rybnego.
    • Przed podaniem wyjmij czosnek i tymianek.
  3. Pomidory concasse

    • Szalotkę pokrój w kostkę i ugotuj w occie, dodaj pokrojone pomidory i duś na małym ogniu.
    • Dopraw solą i cukrem. Na końcu dodaj oliwę.
+