Magia połączeń. Jak łączyć przyprawy?
Posiadanie w kuchni wysokiej jakości ziół i przypraw to podstawa do kreatywnego gotowania. Podpowiadamy, w jaki sposób je połączyć – tak, by podkreślić smak serwowanych dań.

Wiemy, że przyprawy to Twoje narzędzie pracy – dzięki ich odpowiedniemu zestawieniu tworzysz aromatyczne potrawy. Jeśli posiadasz ich wiele w swojej kuchni, możesz do woli bawić się ich połączeniami. Poniżej te, które polecają nasi szefowie kuchni: Przemysław Kaczmarek i Mirek Szajkowski


Kurczak to wyjątkowo uniwersalne mięso, które nabiera odpowiedniego aromatu dzięki ziołom, przyprawom i stosowanym technikom obróbki. W zależności od użytych dodatków, może kojarzyć się z domową kuchnią, być częścią kuchni azjatyckiej lub nabrać meksykańskiego czy śródziemnomorskiego charakteru.



Różnorodność części mięsa wołowego inspiruje szefów kuchni na całym świecie. Z różnych kawałków wołowiny możemy przyrządzić zupełne inne potraw – a ich smak zależy nie tylko od części tuszy i techniki, ale też od doboru ziół i przypraw. Klasyczny zestaw sól i pieprz to często za mało – dlatego warto zainspirować się propozycjami naszych szefów kuchni.



Ryby morskie i rzeczne, krewetki, mule i kalmary – ryby i owoce morza pozwalają na zbudowanie różnorodnej karty, którą polubią zarówno goście gustujący w tradycyjnych smakach, jak i poszukiwacze nowości. Jak je przyprawić?



Rośnie popularność dań wegetariańskich i wegańskich, dlatego warto zgłębiać wiedzę o przyprawianiu potraw ze strączków i warzyw. Ich naturalne aromaty często wymagają odpowiedniej mieszanki ziół, by stworzyć wielowarstwową kompozycję. Warto więc sięgać po inspiracje z kuchni świata – to tam znajdziemy najlepsze pomysły.


Icon made by Freepik from www.flaticon.com
Produkty dla szefów kuchni (4)
Dodano do listy
Nie udało się dodać do listy
Usunięto z listy
Nie udało się usunąć z listy
Nigdy nie przestawaj uczyć się z Akademią UFS
- Ucz się od innych Szefów kuchni
- 2-minutowe filmy, bez reklam!
- Opanuj nowe umiejętności