+

Indyk

  • Pierś indyka 900 g
  • Olej 30 ml
  • Cebula 150 g
  • Seler naciowy 80 g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Tymianek świeży 2 gałązki
  • Woda 1 l

Guacamole

  • Awokado, miekkie, obrane, bez pestki 400 g
  • Sok z limonki 50 ml
  • Cebula czerwona, drobna kostka 40 g
  • Chili czerwone, drobna kostka 10 g
  • Kolendra, posiekana 10 g
  • Czosnek, obrany 10 g
  • Sól do smaku

Bułki

  • Mąka 750 g
  • Drożdże świeże 25 g
  • Mleko, ciepłe 250 ml
  • Cukier 30 g
  • Sól 30 g
  • Jaja 5 szt
  • Masło 100 g
  • Żółtka 2 szt
  • Letnia woda 20 ml
  • Czarnuszka 20 g

Podanie

  • Cukinia, grillowana 250 g
  • Sałata rzymska 10 liści
  • Limonka, plastry 2 szt
  • Cebula czerwona, piklowna 100 g
  1. Indyk

    • Filet z indyka przypraw Przyprawą do kurczaka, obsmaż na oleju, przełóż na blachę G/N.
    • Podsmaż pozostałe pokrojone składniki i dołóż do indyka.
    • Całość zalej gorącą wodą, przykryj i wstaw do pieca nagrzanego do temperatury 160°C na minimum 100 minut. Za pomocą widelca porozdzielaj włókna mięsa.
  2. Guacamole

    • Awokado zmiksuj z sokiem z limonki, dodaj pozostałe składniki i utarty czosnek z solą.
  3. Bułki

    • Z drożdży, części ciepłego mleka, łyżeczki cukru i odrobiny mąki, przygotuj rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Odstaw do wyrośnięcia.
    • Mąkę przesiej do dzieży robota, wsyp sól, cukier i wymieszaj. Kolejno dodaj wyrośnięte drożdże, jajka i pozostałe mleko. Wyrabiaj w mikserze przez ok. 5 minut. Dodaj bardzo miękkie masło i dokładnie wyrób na elastyczne i gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    • Z ciasta przygotuj 10 bułek, ułóż je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut
    • Bułki posmaruj roztrzepanym żółtkiem z wodą, posyp czarnuszką.
    • Wstaw do pieca nagrzanego do temp. 190°C (bez nawiewu) na 12 -15 minut.
  4. Podanie

    • Bułki przekrój na pół, posmaruj majonezem, ułóż kawałki indyka, dodaj guacamole i pozostałe składniki.