+

Indyk

Guacamole

  • Awokado, miekkie, obrane, bez pestki 400.0 g
  • Sok z limonki 50.0 ml
  • Cebula czerwona, drobna kostka 40.0 g
  • Chili czerwone, drobna kostka 10.0 g
  • Kolendra, posiekana 10.0 g
  • Czosnek, obrany 10.0 g
  • Sól do smaku

Bułki

  • Mąka 750.0 g
  • Drożdże świeże 25.0 g
  • Mleko, ciepłe 250.0 ml
  • Cukier 30.0 g
  • Sól 30.0 g
  • Jaja 5.0 szt.
  • Masło 100.0 g
  • Żółtka 2.0 szt.
  • Letnia woda 20.0 ml
  • Czarnuszka 20.0 g

Podanie

  1. Indyk

    • Filet z indyka przypraw Przyprawą do kurczaka, obsmaż na oleju, przełóż na blachę G/N.
    • Podsmaż pozostałe pokrojone składniki i dołóż do indyka.
    • Całość zalej gorącą wodą, przykryj i wstaw do pieca nagrzanego do temperatury 160°C na minimum 100 minut. Za pomocą widelca porozdzielaj włókna mięsa.
  2. Guacamole

    • Awokado zmiksuj z sokiem z limonki, dodaj pozostałe składniki i utarty czosnek z solą.
  3. Bułki

    • Z drożdży, części ciepłego mleka, łyżeczki cukru i odrobiny mąki, przygotuj rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Odstaw do wyrośnięcia.
    • Mąkę przesiej do dzieży robota, wsyp sól, cukier i wymieszaj. Kolejno dodaj wyrośnięte drożdże, jajka i pozostałe mleko. Wyrabiaj w mikserze przez ok. 5 minut. Dodaj bardzo miękkie masło i dokładnie wyrób na elastyczne i gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    • Z ciasta przygotuj 10 bułek, ułóż je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut
    • Bułki posmaruj roztrzepanym żółtkiem z wodą, posyp czarnuszką.
    • Wstaw do pieca nagrzanego do temp. 190°C (bez nawiewu) na 12 -15 minut.
  4. Podanie

    • Bułki przekrój na pół, posmaruj majonezem, ułóż kawałki indyka, dodaj guacamole i pozostałe składniki.