+

Sos Arrabbiata

Farsz

Risotto/Arancini

  • Woda 1.2 l
  • Oliwa 40 ml
  • Masło 50 g
  • Cebula, kostka 180 g
  • Wino białe wytrawne 20 ml
  • Ryż arborio 600 g
  • Ser Parmezan tarty 100 g
  • Czosnek, plasterki 3 ząbki

Panierka

  • Bułka tarta 250 g
  • Olej do smażenia
  • Jaja 5 szt
  1. Sos Arrabbiata

    • W rondelku połącz oliwę z masłem, zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj Tomato Pronto i przyprawy. Całość gotuj przez chwilę, po czym zmiksuj.
  2. Farsz

    • Filet z kurczaka natrzyj Esencją bulionu drobiowego i gotuj w cyrkulatorze przez godzinę, w temperaturze 67°C.
    • Ugotowanego kurczaka i pozostałe składniki farszu pokrój w drobną kostkę, dodaj odrobinę oleju z suszonych pomidorów i uformuj kulki o wielkości włoskiego orzecha.
  3. Risotto/Arancini

    • Esencję bulionu drobiowego rozprowadź we wrzącej wodzie z dodatkiem pasty szafranowej.
    • W szerokim rondelku połącz oliwę i masło, zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj wino, po chwili wsyp ryż, delikatnie przysmaż. Gotuj, podlewając wcześniej przygotowanym wywarem.
    • W ostatniej fazie gotowania dodaj parmezan, zamieszaj, przykryj i odstaw do wystudzenia.
    • Niewielką porcję ryżu nakładaj na dłoń, dodawaj wcześniej przygotowany farsz i przykrywaj kolejną warstwą ryżu, formując kulki.
  4. Panierka

    • Ryżowe kulki, opanieruj w bułce tartej, roztrzepanym jajku i ponownie w bułce tartej. Następnie usmaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
  5. Podanie

    • Arancini podawaj z sosem Arrabbiata.
+