Nie jest tajemnicą, że kuchnia roślinna jest od pewnego czasu rosnącym trendem, stając się coraz bardziej naturalną częścią naszych codziennych, prozdrowotnych decyzji. Twoi goście oczekują od Ciebie, że zaoferujesz im propozycje dań bezmięsnych, które będą apetycznie wyglądać oraz doskonale smakować.
Pragniemy zainspirować Cię do przygotowania dań bezmięsnych, które zyskają uznanie nawet zagorzałych miłośników mięsa. Pokażemy Ci, jak w prosty sposób wykorzystać składniki, które już masz w kuchni, aby przygotować dania kolorowe, atrakcyjnie prezentujące się na talerzach oraz jak doprawiać je w sposób, który zwali z nóg nawet zatwardziałych mięsożerców.
A to wszystko bez zbędnych rewolucji w Twojej kuchni i w organizacji pracy Twojego zespołu!
Przystawki:
-
TURECKI BUREK / dip a’la tzatziki
-
Marchew na cztery sposoby z kąskami w przyprawach do sosu mole
„Goście coraz staranniej komponują swoją dietę i chcą jeść bardziej świadomie. Gotowanie z użyciem większej ilości warzyw to n...
-
Opalane brukselki w dymnej glazurze gochujang
„Wspaniałe w warzywach jest to, że dają możliwość korzystania z wielu technik obróbki, dzięki czemu możemy zaoferować gościom ...
-
Chrupiące bakłażany w otrębach/ orientalny dressing
-
TYMBALIKI WEGAŃSKIE / piklowana cukinia / majonez pietruszkowo-chrzanowy
-
Tatar z pomidorów i bazylii (wegański)
-
Wegański tatar z marynowanych warzyw z rukolą i roślinnym parmezanem
-
Wędzone marchewki z wodorostami wakame i cytrusowym majonezem (wegańskie)
-
Tabulech z hummusem podany z oliwą i pitą (wegańskie)
-
Grillowane warzywa w słodkiej glazurze z sezamem (wegetariańskie)
Ważne, żeby użyć skrobi kukurydzianej (a nie np. ziemniaczanej), wtedy glazura utrzymuje swoją konsystencję i nie rozwodni się.
-
Kurki w kremowym sosie kokosowym (wegańskie)
Tak przyrządzone kurki znakomicie będą pasować do chudych ryb lub drobiu. Podając je w cieście francuskim, stworzymy ciekawą pr...
-
Wegański kuskus z warzywami
-
Wegetariańskie szparagi z sosem holenderskim i młodym szpinakiem
Dodanie ubitej Ramy Cremefine 31% do sosu holenderskiego nada mu lekkości i puszystości.Tak powstały sos nazywany jest „sosem M...
-
Wegetariańskie spring rolls z warzywami w pikantnym sosie z mango
Ciasto na Spring Rolls zwijaj od narożnika, a w połowie zwijania – narożniki połącz do środka. Krawędzie posmaruj wodą wymiesza...
-
Antipasti warzywne z ricottą (wegetariańskie)
Włoska przystawka, której smak wspaniale podkreśla delikatna ricotta.
Sałatki
-
Sałatka z Burratą brzoskwinia / karmelizowane orzechy
-
Sałatka z piklowanej żółtej i zielonej cukinii / sos vinaigrette
Sałatka z piklowanej żółtej i zielonej cukinii / sos vinaigrette
-
Dynia piżmowa / dziki ryż / sos z pieczonego czosnku
-
Sałatka z czarnej soczewicy z suszonymi pomidorami i awokado
-
Wegańska sałatka z sosem vinaigrette z zielonym pesto
-
Wegańska sałatka wiosenna z cytrusowym dressingiem
-
Wegetariańska sałatka Cezar z nuggetsami i kremowym sosem
-
Wegańska sałatka z zielonych warzyw z piklowaną czerwoną cebulą i klasycznym sosem
Marynowana czerwona cebula nie tylko wspaniale smakuje, ale również przełamuje zielony kolor sałatki. Tak przygotowaną cebul...
-
Wegetariańska sałatka z grillowaną cykorią, gruszką i orzechami włoskimi z sosem miodowo-musztardowym
Jeżeli twoja cykoria jest bardzo gorzka w smaku, wstaw ją do wody z lodem i przełóż do lodówki na 4 godziny – goryczka straci n...
-
Wegańska sałatka ze świeżych sezonowych warzyw z cytrynowym vinaigrette
Przy blanszowaniu warzyw okopowych i korzeniowych ważne jest dodanie cukru. Pomoże on utrwalić ich kolor.
-
Wegetariańska sałatka z fioletowych ziemniaków, ogórków małosolnych i rukoli
-
Wegańska sałatka z zielonej fasolki i grzybów shimeji
Jeżeli chcesz, żeby fasolka miała intensywnie zielony, świeży kolor, nie zapomnij do wody dodać cukru podczas gotowania. Szybki...
-
Wegetariańska sałatka Panzanella
Letnia sałatka, której wytrawności dodają kapary i anchois.
-
Wegańska sałatka z pieczonych sezonowych warzyw z lekkim dressingiem
Sałatka serwowana na gorąco idealnie sprawdza się w zimowym sezonie. Jej zaletami są zarówno rozgrzewające właściwości, jak i ł...
-
Wegetariańska sałatka z zielonego ogórka, jabłek, truskawek i gruszki
Zupy
-
Gazpacho
-
Krem szparagowy/ ziemniaki / por / piklowana kalarepa / olej lubczykowy
-
Kremowa moqueca z grillowanymi sercami palmy
To zdrowy, kolorowy i piękny posiłek, który otula bogactwem smaków i w którym użyto składników od liści do korzeni. Thais Gim...
-
Krem ze szpinaku/ tortellini serowe
-
Gazpacho pomidorowo – arbuzowe
-
Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami i pesto z rukoli
-
Wegański krem szparagowy z grzankami
-
Ramen Wegański
-
Wegetariański krem z zielonego groszku z fetą
Aby groszek nie stracił swojego soczystego koloru, podczas blendowania dodaj kilka kostek lodu.
-
Wegetariański krem ze słodkich ziemniaków i pomidorów
-
Wegetariański krem z selera i ziemniaków z dodatkiem mleka kokosowego i oliwy z kolendry
Puree ziemniaczane z mlekiem Knorr idealnie zagęszczą każdą kremową zupę.
-
Wegetariański krem szparagowy
Szparagowa zupa krem w menu to przepyszny zwiastun wiosny.
-
Wegetariański krem z rustykalnych warzyw z nutą truflową i grzankami
To rozgrzewająca zupa o unikalnym smaku zapomnianych, choć teraz coraz częściej goszczących na stołach warzyw: skorzonery, topi...
-
Wegetariański krem Toskański
Bogate w beta-karoten pomidory są znanym afrodyzjakiem, przygotowany z nich Krem toskański to ciekawa propozycja na menu walent...
-
Wegetariański krem ze skarmelizowanych pomidorów, bazylii i mascarpone
Karmelizowanie pomidorów sprawi, że będą mniej kwaśne, a mascarpone doskonale zagęści krem i doda potrawie szlachetności.
Dania główne - kuchnia tradycyjna
-
Pasztet z soczewicy i pomidorów
-
Wegańskie pierogi z soczewicą
-
Wegańskie pierogi z mięsem roślinnym i rumianą cebulką
-
Wegański sos myśliwski z kopytkami
-
Wegetariański strogonow z pieczarkami i ogórkiem kiszonym z kluseczkami
-
Ciemny, wegański gulasz z soczewicy z dodatkiem papryki i pieczarek
Pamiętaj, aby wcześniej namoczyć soczewicę. Gotuj ją na wolnym ogniu, przyduszoną czystym ręcznikiem. Dzięki temu zapobiegniesz...
Dania główne - kuchnia włoska i śródziemnomorska
-
Układanka z mezze
„Nierzadko mezze podawane są z górą placków saj. W tym przepisie zastępujemy tradycyjny saj wersją bezglutenową, a wgłębienia ...
-
Tortellini z szafranem/ groszkowe puree
-
Serowe tortellini z truflowym masłem i borowikami
-
Roślinne wallenbergare z grzybową pastą duxelles
„Korzystam z lokalnych składników, ponieważ dają z siebie to, co w nich najlepsze, zwłaszcza w sezonie”. Tommi Virranta, Szef...
-
Pieczony seler z czekoladowym mole i imbirem
„Goście zawsze chętnie próbują nowych połączeń i smaków. Po prostu chcą być zaskakiwani. Jedzenie powinno być przeżyciem, o kt...
-
Serowe tortellini z truflowym masłem i borowikami
-
Wegetariańska pizza Fungi – z grzybami
-
Pizza z wegetariańskim kiełbaskami i sosem bolońskim
-
Pizza Rzeźnicka wegańska
-
Klopsiki wegetariańskie w kremowym sosie grzybowym z pappardelle
-
Wegetariańska frittata ze szpinakiem i mozzarellą
Po usmażeniu Twoja frittata może być jeszcze bardziej puszysta – jeżeli białka jaj ubijesz osobno i dodasz na końcu do całości,...
-
Wegetariańskie risotto grzybowe
Dania główne - street food
-
Wegańska kofta / dip ziołowo-cytrusowy
-
Wegański doner kebab
„Kuchnia bliskowschodnia i azjatycka to obecnie jeden z dominujących trendów kulinarnych na świecie, zwłaszcza w kategorii str...
-
Wegański falafel z pitą frytkami i sosem czosnkowym
-
Wegański burger z karmelizowaną cebulą i sosem miodowo – musztardowym
-
Podwójny wegański burger
-
Wegański burger z zielonymi dodatkami
-
Włoski burger z serem gorgonzola, szpinakiem i suszonymi pomidorami (wegetariański)
-
Burger francuski z kozim serem, marmoladą z czerwonej cebuli i rukolą (wegetariański)
-
Wegetariański burger z czerwonej fasoli
Burgery to nie tylko chrupiąca bułka z mięsem, ale także doskonała alternatywa dla wegetarian i wegan, dla których aromatyczny ...
-
Wegetariańska kanapka z Nuggetsami, sałatą i majonezem wegańskim
-
Spicy burger z jalapeno i marynowaną cebulą (wegetariański)
-
Hot dog z piklowaną kapustą czerwoną i prażoną cebulką (wegetariański)
-
Mexicana Hot Dog (wegański)
-
Hot Dog Ruben z kiszoną kapustą (wegetariański)
-
Wegetariański kebab z pitą, warzywami, frytkami i sosem czosnkowym
-
Chrupiący, wegetariański falafel z kalafiora z sosem chimichurri
Falafele najlepiej smażyć partiami - wówczas łatwiej będzie Tobie kontrolować stopień ich usmażenia.
-
Wegetariański falafel w chlebie pita z sosem czosnkowym
Smażone kulki ciecierzycy pochodzące z Bliskiego Wschodu. Falafel połączony z chlebkiem pita jest wegańskim odpowiednikiem kebabu.
-
Wegańska ciabatta z falafelem
Dania główne - kuchnia azjatycka
-
Udon z tofu w bulionie Miso z dashi na bazie pasty Marmite
„Gdy gotujemy bez mięsa, wiele osób obawia się, że całość wyjdzie bez smaku. Dlatego ważne, aby wszystkie te dania miały wspan...
-
Nowoczesne mapo tofu
„Chcę mieć możliwość serwowania tradycyjnych dań jak największej grupie gości, również tym rezygnującym ze spożywania mięsa. M...
-
Makaron Asian Noodles z warzywami z woka
-
Wegetariańskie danie z woka z makaronem Asian Noodles
-
Steki roślinne / orientalna sałatka / majonez pikantny
-
„Jak Klopsiki” glazurowane w sosie sojowo-miodowym z ryżem i sałatką z ogórka (wegetariańskie)
-
Glazurowane klopsiki z warzywami i ryżem (wegetariańskie)
-
Zielone warzywa w żółtym curry (wegetariańskie)
Idealna propozycja dla wegetarian. To danie znakomicie sprawdzi się w bufecie lub jako ciekawy dodatek do mięsa.
-
Wegetariańska ciecierzyca z pomidorami i żółtym curry
Jeżeli chcesz idealnie ugotować warzywa strączkowe, takie jak ciecierzyca, namocz je dzień wcześniej i gotuj w minimalnej ilośc...
-
Curry z wegetariańskim kurczakiem z warzywami w kokosowym sosie
-
Wegetariańskie curry z zielonej fasolki szparagowej z ciecierzycą i mlekiem kokosowym
Kremowe curry, w połączeniu z warzywami, stanowi doskonałą alternatywę dla dań mięsnych. Zielonej fasolki nie gotuj zbyt długo,...
-
Wegetariański gulasz z pieczonego bakłażana z indyjskim chlebkiem naan
Wegetariański gulasz, którego dopełnieniem jest własnoręcznie smażony chlebek naan.
Dodatki
-
Podstawowa chińska surówka z kapusty (wegańska)
Jeżeli chcesz, żeby twoja kapusta miała smak słodko-kwaśny, to pamiętaj, aby najpierw dodać cukier, a dopiero potem ocet. W ten...
-
Wegetariański Coleslaw z czerwonej kapusty
Coleslaw z czerwonej kapusty wspaniale smakuje z dodatkiem nasion granatu.
Jak najprościej obrać ten owoc? Rozetnij granat ... -
Wegetariański Coleslaw
Podany sposób pokrojenia warzyw (kapusta w kostkę, marchew w plasterki) nadaje sałatce unikalny charakter.