+

Grillowany seler

  • Seler 1.7 kg
  • Olej 40 ml

Młode ziemniaki

Warzywa

  • Papryka czerwona, żółta 700 g
  • Cukinia 700 g
  • Cebula czerwona 600 g
  • Masło klarowane 50 g
  • Sól, pieprz
  • Szczypiorek 40 g

Demi-Glace warzywny

  • Cebula, marchew, seler, pietruszka 650 g
  • Czosnek, główka 1 szt
  • Olej 30 ml
  • Liść laurowy 2 szt
  • Ziele angielskie 3 szt
  • Wino czerwone 80 ml
  • Sok jabłkowy 1.5 l
  • Masło 50 g
  1. Grillowany seler

    • Umyty, nieobrany seler natrzyj Przyprawą do grilla wymieszanym z olejem.
    • Zawiń w folię aluminiową i piecz w piecu nagrzanym do 160°C z włączoną sondą ustawioną na 50°C.
    • Upieczony seler pokrój i zgrilluj.
  2. Młode ziemniaki

    • Ziemniaki wymieszaj z Primerbą z pieczonej cebuli, olejem i czosnkiem.
    • Upiecz w piecu nagrzanymi do 160°C, następnie przekrój na połówki i obtocz w posiekanym koperku.
  3. Warzywa

    • Warzywa pokrój w cząstki i kolejno przesmaż na sklarowanym maśle.
    • Dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp posiekanym szczypiorem.
  4. Demi-Glace warzywny

    • Warzywa przekrój na pół, dodaj całą główkę czosnku. Całość natrzyj olejem.
    • Następnie wstaw na 30 minut do pieca nagrzanego do 260˚C.
    • Warzywa przełóż do garnka, dodaj zasmażony koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, wino i sok jabłkowy. Gotuj do odparowania połowy płynu.
    • Przecedź przez gęste sito i redukuj do odparowania 30% płynu. Dodaj zimne masło i mieszaj do czasu, aż się rozpuści. Dopraw do smaku Esencją bulionu warzywnego.
+