![Marcin Szachowicz](/dam/global-ufs/mcos/nee/poland/2021/q2/plantmade/podstrona-z-zapisem-na-webinar/Marcin_Szachowicz-319x319.png)
Badania pokazują, że jednym z kluczowych powodów, dla których goście chodzą do restauracji, jest trudność w odtworzeniu potraw w domowej kuchni. Dlatego zarówno rzemieślnicze pizze włoskie, jak i oryginalne kompozycje szefów kuchni, to główne trendy tego sezonu. Dziś piszemy o tych drugich i podpowiadamy, czym zainspirować się, by stworzyć oryginalną ofertę, której nikt się nie oprze.
Popularne pizze inspirowane kuchnią USA
Kuchnia Stanów Zjednoczonych to wciąż jedna z najpopularniejszych kuchni narodowych. Pizzerie wykorzystują ten trend oferując albo amerykańską pizzę (np. na grubszym cieście lub wielowarstwową deep dish pizzę), albo przekładając popularne potrawy z USA na język pizzy. Jakie kompozycje są na topie?
- Pizza mac’n’cheese: placek upieczony z makaronem z serem, serwowany na przykład z jalapeño lub szczypiorkiem.
- Pizza à la meatball sub: pizza z sosem marinara, klopsikami mięsnymi i serem.
- Pizza z panierowanym kurczakiem. Można podawać z syropem klonowym.
- Pizza z kultowymi ostrymi chrupkami serowymi lub z popcornem.
- Pizza hawajska dla miłośników ananasów i szynki.
- Pizza Chicagowska: roślinna wersja pizzy z wegańskim sosem bolońskim i nowością od The Vegetarian Butcher – „Jak Pepperoni”.
Wszystkie te pizze możemy przyrządzić w wersji wegańskiej. Doskonałym przykładem jest nasza receptura na pizzę chicagowską.
Nietypowe pizze narodowe
Nie tylko dania kuchni USA można przekształcać w pizzową przyjemność. Coraz więcej pizzerii eksperymentuje z klasycznymi daniami typu comfort food z różnych krajów.
- Pizza polska z oscypkiem i żurawiną.
- Pizza czeska ze smażonym serem i sosem tatarskim.
- Pizza niemiecka z kiełbaską i ketchupem curry.
- Pizza szwedzka z mięsnymi klopsikami, groszkiem i żurawiną.
- Pizza meksykańska z mięsem mielonym, kukurydzą, nachosami i kolendrą.
- Pizza węgierska upieczona na smażonym wcześniej langoszu.
Dla wszystkich powyższych pizz, poza węgierską, doskonałą bazą będzie klasyczna pizza margherita. Nasi szefowie kuchni zdradzili swoją recepturę na margheritę doskonałą – zobacz sam!
Trendy dotyczące sosów do pizzy
Już od dawna szefowie kuchni podchodzą kreatywnie do sosów do pizzy i przekraczają tradycję związaną z użyciem sosu pomidorowego lub oliwy z oliwek. Jakie sosy mogą urozmaicić naszą ofertę?
Sosy pomidorowe do pizzy, ale inaczej
Sos pomidorowy można łatwo przekształcić w zupełnie wyjątkową bazę do pizzy. Możesz dodać do niego kuminu i goździków, by stworzyć pizzę arabską, kolendry i gorczycy, by wprowadzić indyjskie smaki, oraz chili i kakao, które doskonale pasują do kuchni meksykańskiej. Bazę na sprawdzony przepis pomidorowy znajdziesz w przepisie na podstawowy sos pomidorowy. Jeśli jednak ogranicza nas czas, warto skorzystać z wysokiej jakości sosu do pizzy Knorr Professional, który wykonany jest w 100% z włoskich pomidorów. Może on posłużyć jako bezpośrednie, wygodne i wydajne rozwiązanie lub być bazą dla wielu innych autorskich sosów.
![Baza pizzy posmarowana sosem pomidorowym Knorr. Baza pizzy posmarowana sosem pomidorowym Knorr.](/wiedza/gotowanie/trendy-w-gastronomii/pizza-najnowsze-trendy-dla-menu-restauracji-i-gastronomii/jcr:content/parsys/set1/row3/span8/textimage_1448679274_384821390/image.transform/jpeg-optimized/image.1663676684166.jpg)
Sosy paprykowe, zwłaszcza pikantne
Doskonałe dla każdego miłośnika palących dań.
Sosy kremowe na bazie białego sosu lub śmietany
Dobrze komponują się z grzybami, czerwonym mięsem i dynią.
Sosy z owoców
Owocowe sosy, na przykład z mango (do pizz azjatyckich) lub ze śliwek z dodatkiem przypraw korzennych.
Oliwa smakowa jako dodatek do pizzy nie wystarczy, goście chcą czegoś więcej
Klasyką podania pizzy jest serwowanie jej z oliwą z oliwek, tradycyjną lub czosnkową, ziołową czy z chili. Aktualnie wiele pizzerii o autorskim charakterze odchodzi od tego dodatku na rzecz ciekawych sosów, które wyróżnią ich ofertę od pozostałych.
Sosy do pizzy na bazie majonezu i jogurtu
Wielką popularnością cieszą się sosy na bazie majonezu i śmietany, takie jak sos tysiąca wysp, sos mango-chili, sos kimchi czy sos ziołowy w stylu amerykańskiego dressingu ranch. Jeśli chcesz, by Twoje sosy długo zachowały świeżość i gęstą konsystencję, przygotuj je na bazie Majonezu do dekoracji Hellmann's. Ten klasyczny majonez o rozpoznawalnym wytrawnym smaku wspaniale podkreśli smak pizzy.
Jeśli chcesz, by Twój sos był lżejszy, przygotuj go na bazie jogurtu naturalnego i Majonezu Yofresh Hellmann's o obniżonej kaloryczności o aż 58% w porównaniu do Majonezu do dekoracji Hellmann's. Natomiast jeśli oferujesz pizzę roślinną, sos do niej przygotuj używając Majonezu Wegańskiego Hellmann's o kremowej konsystencji i dobrze znanym smaku!
![Różne warianty sosów na bazie majonezu i jogurtu, z którymi można podać pizzę. Różne warianty sosów na bazie majonezu i jogurtu, z którymi można podać pizzę.](/wiedza/gotowanie/trendy-w-gastronomii/pizza-najnowsze-trendy-dla-menu-restauracji-i-gastronomii/jcr:content/parsys/set1/row3/span8/textimage_1448679274_259326473/image.transform/jpeg-optimized/image.1663677046269.jpg)