Pizza Margherita

Składniki
Ciasto
-
Woda lodem 700 ml
-
Mleko 200 ml
-
Drożdże świeże 14 g
-
Mąka pszenna typ„0” 1650 g
-
Sól 45 g
-
Oliwa 100 ml
Sos
-
Czosnek 7 g
-
Sól 2 g
-
Cząber 1 g
-
Cukier 10 g
-
Oliwa 30 ml
-
Ciasto
- W wodzie z lodem i zimnym mlekiem zmiksuj drożdże.
- Następnie dodaj mąkę wymieszaną z solą i wyrabiaj.
- Następnie dodaj oliwę i wyrabiaj około 20 - 25 minut aż ciasto będzie konsystencji i miękkości (poduszki ucha człowieka).
- Ciasto przykryj i odstaw na godzinę, następnie podziel na 10 porcje o wadze około 270 gramów. Uformuj kulki, przykryj folią spożywczą i odstaw w temperaturę około 16 – 18°C na 5 – 6 godzin.
- Z ciasta uformuj placek do wymaganego kształtu i średnicy około 32 cm.
-
Sos
- Czosnek posiekaj i utrzyj z solą.
- Do sosu dodaj pozostałe składniki i utarty czosnek, wymieszaj.
- Na koniec dodaj oliwę i ponownie wymieszaj.