Menu

Jeśli jesteś szefem kuchni włoskiej trattorii, z pewnością zainteresuje Cię zawartość kursu Akademii UFS „Danie włoskie: Piemont” – kilku niedługich filmów, w których Marzio Zachi z londyńskiej restauracji Osteria Antica Bologna odkrywa sekrety tradycyjnej kuchni północnych Włoch.

Darmowy kurs kuchni włoskiej dla gastronomi: Danie włoskie z Piemontu.

Jeśli natomiast prowadzisz klasyczną pizzerię, czytaj dalej! Niezależnie bowiem od tego, czy pracujesz w małej pizzerii w niewielkim mieście, czy w modnym lokalu w stolicy, prędzej czy później dotrze do Ciebie moda na kuchnię roślinną. Warto być na to gotowym!

Wegańskie produkty do pizzy

Zacznijmy od przeglądu Twoich receptur oraz zapasów, które musisz poczynić, by rozpocząć przygodę z wegańską pizzą.

Wegańskie ciasto na pizzę

Wegańskie ciasto na pizzę

Klasyczne włoskie ciasto na pizzę zawiera tylko mąkę 00, wodę, drożdże i niekiedy oliwę. Jest więc w pełni roślinne.

Jeśli Twoja receptura na ciasto zawiera nabiał lub jajka, warto rozważyć jej zmianę na tradycyjną. Dzięki temu ułatwisz sobie pracę w kuchni, gdy włączysz wegańskie pizze do menu, i najprawdopodobniej zaoszczędzisz na składnikach.

Sos pomidorowy do pizzy w wersji wege

Sos pomidorowy do pizzy w wersji wege

Tak samo ma się rzecz z sosem pomidorowym. Najpewniej do jego przygotowania nie używasz nabiału, na przykład smażysz sos na oliwie lub oleju. Jeśli jednak w Twojej recepturze znajduje się masło lub śmietanka, przemyśl, czy nie lepiej z nich zrezygnować i w ten sposób móc gościć osoby unikające nabiału..

Możesz też skorzystać z doskonałego Sosu do pizzy Knorr Professional, który przygotowujemy z włoskich pomidorów zebranych w szczycie sezonu, pochodzących ze zrównoważonych upraw. Jego prosty skład pozwala na serwowanie go alergikom i osobom na diecie roślinnej.

 

Wegański „ser” do pizzy

Wegański „ser” do pizzy

Rynek alternatyw sera wciąż się powiększa. Możesz korzystać z kilku marek i znaleźć tą, której produkty smakują najlepiej.

Niektóre pizzerie decydują się na samodzielne przygotowanie roślinnego sera, najczęściej z… ziemniaków. Wystarczy zblendować ugotowane, jeszcze gorące ziemniaki z dodatkiem nieaktywnych płatków drożdżowych, soli i oleju, aby uzyskać gładki, delikatnie ciągnący się krem. Nie będzie on idealnie odwzorowywał smaku i konsystencji krowiego sera, ale z pewnością znajdzie swoich amatorów.

Wegańskie dodatki do pizzy

Wegańskie dodatki do pizzy

Co położyć na wegańską pizzę? Przede wszystkim warzywa: cebulę, pieczarki, paprykę, grillowaną cukinię i bakłażana, pomidory, szpinak, rukolę, oliwki, brokuły, kukurydzę, buraki… Lista jest długa.

Warto zainwestować też w alternatywy mięsa, które przypadną do gustu nie tylko jedzącym roślinnie gościom, ale też odważnym miłośnikom mięsa, gotowym spróbować nowych smaków.

Idealnie sprawdzą się tutaj produkty marki The Vegetarian Butcher, które odtwarzają nie tylko smak mięsa, ale też jego teksturę i konsystencję. W ofercie dla pizzerii znajdziesz między innymi Jak Mielone The Vegetarian Butcher czy Jak Kurczak The Vegetarian Butcher. Dzięki nim stworzysz prawdziwą wegańską ucztę.

Wegańskie dodatki do pizzy zastępujące mięso.

Klasyczne pizze wegańskie

Czy większość Twojej karty stanowią popularne rodzaje pizzy? Jeśli tak, z pewnością oferujesz gościom pizze, które niezwykle łatwo jest przygotować w wersji wegańskiej: wystarczy zamienić ser krowi na roślinny. Mowa tu o pozycjach takich jak klasyczna margherita, funghi z pieczarkami, vegetariana z mieszanką warzyw czy ortolana z grillowanym bakłażanem i cukinią.

Wegańska pizza hawajska

W jaki sposób postąpić z popularnymi pizzami mięsnymi? W pizzy prosciutto możesz zamienić szynkę na roślinny odpowiednik. W przypadku kontrowersyjnej hawajskiej, zamiast mięsa warto użyć usmażonego w papryce Jak Kurczak The Vegetarian Butcher. Zapoznaj się z dokładną recepturą na roślinną pizzę hawajską.

Wegańska pizza hawajska z zamiennikiem kurczaka i ananasem.

Pizza kebab i rzeźnicka w alternatywnej wersji wegańskiej

Nic nie stoi na przeszkodzie, by zaproponować roślinożernym gościom uwielbiane przez miłośników pizze, takie jak kebab czy rzeźnicka. Na pizzę kebab zamiast mięsa warto położyć Jak Kurczak The Vegetarian Butcher obsmażonego w przyprawach: słodkiej i ostrej papryce, kminie rzymskim, czosnku, cebuli i cynamonie. Poznaj dokładny przepis na pizzę kebab w wydaniu wege.

Pizza kebab w wydaniu wegańskim z zamiennikiem mięsa.

Autorskie pizze wegańskie

Tworzenie receptur na autorskie pizze wegańskie to prawdziwa kulinarna przygoda. Warto rozbudzić swoją kreatywność i otworzyć się na eksperymentowanie z roślinnymi składnikami, oryginalnymi przyprawami i kuchniami świata.

O czym warto pomyśleć tworząc wegańską pizzę?

●      Autorski sos, np. BBQ, tajski dyniowy czy pesto.

●      Ciekawe dodatki, np. duszony jackfruit, grillowana gruszka, konfitura z cebuli, konfitowana marchew, pestki i orzechy.

●      Inspiracje kuchniami świata, np.:

        ○      pizza inspirowana Tajlandią z tofu, papryką, orzeszkami, chili i tajską bazylią,

        ○      pizza meksykańska z dodatkiem chili con carne przygotowanym na bazie roślinnej alternatywy mięsa mielonego Jak Mielone The Vegetarian Butcher,

        ○      pizza inspirowana sosami do makaronu, np. roślinna carbonara z tofu zamiast boczku czy wegetariańska pizza bolognese z Jak Mielone The Vegetarian Butcher.

Wege pizza inspirowana sosem bolognese z wegańskim zamiennikiem mięsa mielonego.

Wegańskie sosy do pizzy

Jakie sosy możesz podać do wegańskiej pizzy? W tradycyjnych włoskich restauracjach najlepiej postawić na minimalizm, czyli dobrej jakości oliwę z oliwek, ewentualnie infuzowaną czosnkiem, bazylią czy papryką chili.

Natomiast w lokalnych pizzeriach najczęstszym wyborem gości jest sos pomidorowy (który najpewniej jest roślinny) oraz czosnkowy.

Jak przygotować sos czosnkowy do pizzy w wersji wegańskiej?

Wystarczy wymieszać Majonez Wegański Hellmann’s z czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Ten wyjątkowy produkt jest w pełni roślinny. Posiada kremową konsystencję i gładką teksturę oraz wyrazisty, wytrawny smak znany miłośnikom majonezów Hellmann’s.

Dzięki niemu przygotujesz też sos tysiąca wysp, sos ziołowy czy popularny w modnych lokalach majonez mango.

Wegański sos czosnkowy do pizzy przygotowany na bazie majonezu wegańskiego Hellmann’s.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza