Menu

Jeśli szukasz sprawdzonych rozwiązań dla wyzwań związanych z tworzeniem menu grupowego i podpowiedzi serwowania dań w wersjach a’la carte i bufetowej, sprawdź specjalnie opracowaną autorską broszurę Szefów Kuchni UFS z przepisami, inspiracjami i poradami.

Przystawki i zupy: pojedyncze porcje

Tworząc receptury na przystawki, warto podążyć za trendem tworzenia miniaturowych porcji lubianych dań i przekąsek z całego świata. Co możesz zaproponować gościom?

Inspiracja przystawki na stół cateringowy – podpłomyki z peperonatą paprykową.
  • Mini frittaty z różnymi dodatkami: szpinakiem, szparagami, czarnymi oliwkami lub suszonymi pomidorami
  • Mini bliny gryczane z kwaśną śmietaną, kawiorem lub łososiem i koperkiem
  • Mini tarty, na przykład mini quiche lorraine
  • Mini sakiewki z ciasta filo nadziewane mięsem, serem lub warzywami
  • Mini mac’n’cheese w formie krokietów z użyciem Maccaroni Cresti di Gallo (Kolanek z falbanką) Knorr Professional

Te ostatnie przygotujesz ze schłodzonego mac’n’cheese uformowanego w kulki lub pociętego na niewielkie kwadraty lub prostokąty, a następnie panierowanego i smażonego w głębokim tłuszczu.

Pojedyncze porcje zupy dobrze jest podawać w eleganckich słoiczkach z wieczkiem. Świetnie sprawdzą się tu wygodne w jedzeniu zupy kremy, które utrzymują ciężar dodatków, na przykład zupa Azteca podawana z nachos, cheddarem i kwaśną śmietaną.

Dania główne: pojedyncze porcje

Przywykliśmy do serwowania dań głównych w bemarach, z których uczestnicy imprezy samodzielnie nakładają na talerze odpowiadające im porcje. Aktualnie goście skłaniają się chętniej ku wyporcjowanym potrawom, które można łatwo pobrać z bufetu bez ryzyka zanieczyszczenia porcji innych osób.

Jeśli przygotowujesz spotkanie w luźniejszej atmosferze, Twoim gościom może spodobać się podanie mniejszych odpowiedników streetfoodowych potraw, takich jak szaszłyki, burgery czy nawet hotdogi.

Przy ustalaniu menu inspirowanego street foodem warto zwrócić uwagę zamawiającemu na osoby, które unikają mięsa – a tych jest coraz więcej. Możesz w łatwy sposób przygotować wegetariańskie odpowiedniki takich dań dzięki produktom The Vegetarian Butcher, wyśmienitym alternatywom dla mięsa stworzonym przez miłośników mięsnych smaków. Na szaszłyki możesz nabić The Vegetarian Butcher Jak Klopsiki lub zamarynowanego The Vegetarian Butcher Jak Kurczaka, do mini burgerów podać podzielonego na części The Vegetarian Butcher Jak Burger Supreme, a do mini hot dogów The Vegetarian Butcher Jak Kiełbaski.

Bezmięsna przekąska cateringowa – wegetariańskie tortille z zamiennikiem mięsa

Jeśli natomiast obsługujesz eleganckie przyjęcie, świetną inspiracją do przygotowania dań głównych będzie kuchnia śródziemnomorska. Gdzie szukać pomysłów na potrawy?

  • Kuchnia grecka. Ta kuchnia pełna warzyw, oliwy i świeżych serów ma swoich wielu zwolenników. Możesz łatwo wyporcjować spanakopitę, tradycyjny placek z ciasta filo wypełniony szpinakiem i greckim serem, a także musakę z naszego przepisu, która świetnie utrzymuje formę kwadratów lub prostokątów.
  • Kuchnia izraelska. Wielką popularnością cieszą się pity wypełnione pysznymi dodatkami, na przykład hummusem, falafelem i baba ghanoush, oraz kanapka sabich z grillowanymi plastrami bakłażana i gotowanym na twardo jajkiem.
  • Kuchnia włoska. Wystarczy odrobina pomysłowości, by przygotować pojedyncze porcje tradycyjnych dań kuchni włoskiej. Jeśli chcesz podać lasagne, upiecz je, wystudź i pokrój na porcje, a następnie ponownie podgrzej. Możesz też przygotować je w małych foremkach, w sam dla jednej osoby.

Najlepszą jakość osiągniesz, stosując oryginalnie włoskie produkty przygotowane z myślą o gastronomii, takie jak Lasagne Knorr czy Tomato Pronto Sos pomidorowy z kawałkami pomidorów i cebuli Knorr Professional. Jeśli chcesz przygotować danie nie tylko dla mięsożerców, mielone zamień na pyszne i błyskawiczne w użyciu The Vegetarian Butcher Jak Mielone.

Wegetariańska lasagne z roślinnym mięsem mielonym w wydaniu cateringowym.

Możesz też przygotować pojedyncze porcje risotto lub dań z makaronu, które najlepiej podawać w wielorazowych szklanych naczyniach. Świetnie sprawdzi się tu risotto z dynią lub z groszkiem i skórką z cytryny czy jajeczny makaron w formie szerokiej wstążki Pappardelle All'uovo Knorr Professional, z którego możesz przygotować wyśmienite klopsiki wegetariańskie w kremowym sosie grzybowym z pappardelle.

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza