Klopsiki wegetariańskie w kremowym sosie grzybowym z pappardelle

Składniki
Sos grzybowy:
-
Olej 40 ml
-
Podgrzybki świeże lub mrożone 250 g
-
Borowiki świeże lub mrożone 250 g
-
Wino białe wytrawne 150 ml
-
Śmietanka 18% 1.3 l
-
Sól 3 g
-
Tymianek świeży 10 g
Podanie:
-
Tymianek świeży
-
Sos grzybowy:
- Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę i grzyby pokrojone w paski.
- Podlej winem i odparuj.
- Dodaj śmietankę i redukuj.
- Dopraw do smaku.
-
Podanie:
- Pappardelle ugotuj.
- Podgrzane „Jak klopsiki” wymieszaj z sosem i makaronem.
- Całość udekoruj świeżym tymiankiem.