
Odpowiedni wybór kształtu talerza

Talerz okrągły
To elegancka klasyka, która może być przełamana rozmaitymi elementami – żłobieniami, dekoracjami, ciekawą kolorystyką czy delikatnie nieregularnym kształtem.

Talerz kwadratowy
Niegdyś uosobienie nowoczesnej elegancji, dziś coraz częściej widziany w mniej prestiżowych lokalach gastronomicznych. Pozwala na ciekawe zabawy z geometrią ułożenia potraw.

Talerz prostokątny
Świetnie pasuje do podłużnych potraw albo do prezentacji kilku mniejszych elementów w jednej linii.

Talerz głęboki
Nie służy tylko do zup i makaronów! Można podać w nim wiele potraw, zwłaszcza takich, w których skład wchodzą sosy.

Miska
Od kilku lat podanie potrawy w misce jest zgodne z panującymi trendami. Można w niej ułożyć elementy dania w oryginalny sposób.
Materiał i styl talerza
Porcelana
Porcelana ma różne oblicza – możesz zdecydować się na białą klasykę, możesz postawić na rustykalną „nieidealność”. Wszystko zależy od tego, jaki efekt prezentacji potrawy chcesz osiągnąć.

Łupek
Kilka lat temu wiele restauracji zainwestowało w zastawę z łupku. Choć teraz wielu gościom opatrzył się ten koncept, wciąż łupek pozwala na prostą, a jednocześnie wyrafinowaną prezentację potrawy.

Drewno
Drewniany talerz i miska, drewniana deska, słój drewna – możliwości są różne. Na drewnie dobrze prezentują się burgery z frytkami, steki, kanapki oraz sushi, a nawet desery.

Vintage
Moda na to, co z dawnych czasów, nie przemija. I pojawia się w restauracjach również w kontekście ceramiki. Niektóre lokale kompletują zastawę na targach staroci i wcale nie przejmują się tym, że talerze nie są identyczne. Tworzy to niezapomniany klimat i pasuje zwłaszcza do tradycyjnych potraw.

Autentyczność
Goście coraz częściej oczekują, że dania kuchni narodowych będą podane w taki sposób, jak w miejscach, z których pochodzą – na przykład potrawy kuchni indyjskiej można podać na charakterystycznych, srebrnych tacach.

Kolorystyka zastawy
Czarny
Czarny nie wychodzi z mody – tak samo jak czarna zastawa. Potrawy, podane w wyrafinowany sposób, mogą prawdziwie wybrzmieć na ciemnym tle. Czarne talerze mogą być wykorzystane w każdym typie kuchni.

Pastele
Błękity, miętowa zieleń i pudrowy róż – to jedne z częstszych wyborów koloru talerzy w restauracjach. Nic dziwnego – tworzą klimat i pięknie podkreślają charakter różnych dań

100% naturalnie
Kolory naturalnych materiałów (gliny, ziemi, lawy, magmy) oraz ceramika „nieidealna” – posiadająca niedoskonałości – są ostatnio w trendem w gastronomii Warto podstawić na nie, gdy nasza restauracja opiera się na lokalnych, autentycznych składnikach.

O sztuce platingu dowiesz się więcej w artykule podstawy aranżacji i dekoracji talerza.