Koncentrat pomidorowy jako przyprawa wzbogacająca smak dań bezmięsnych

Koncentrat pomidorowy jako przyprawa wzbogacająca smak dań bezmięsnych

Niepozorny, używany w kuchni od lat koncentrat pomidorowy to umamiczna bomba smaku. Warto nie tylko korzystać z niego przy tworzeniu dań z dużą ilością pomidorów, ale także wtedy, gdy chcemy dodać do potrawy trochę umami.

Jego dodatek świetnie sprawdzi się w gęstej zupie (np. z soczewicy, roślinnej „gulaszowej” czy meksykańskiej), ragout warzywnym, gulaszu i strogonowie z dodatkiem roślinnych alternatyw mięs The Vegetarian Butcher. Może stanowić dodatek do pasztetów i past warzywnych oraz składnik marynaty i glazury – do warzyw czy zamienników mięsa.

Bulion warzywny baza smaku do bezmięsnych zup  i sosów

Bulion warzywny baza smaku do bezmięsnych zup i sosów

Esencjonalny bulion to niezbędna baza do zup, sosów, gotowania dań z kaszami i ryżem, jak kaszotto, risotto czy paella. Aby przyrządzić go od podstaw, należy najpierw długo piec warzywa korzeniowe w niskiej temperaturze, a następnie opalić palnikiem. Rumiane warzywa gotować co najmniej 2 godziny z dodatkiem kilku suszonych grzybów, soli i pieprzu oraz ziół.

Aby ułatwić procesy w kuchni i utrzymać stałą jakość dań, zamiast wielogodzinnego przygotowania bulionu warto skorzystać z Esencji bulionu warzywnego Knorr Professional o bogatym składzie, który przekłada się na złożony smak i aromat.

Wykorzystasz go na przykład do stworzenia aromatycznego, w pełni roślinnego ramenu.

Podbijanie smaku pieczoną cebulą i czosnkiem

Podbijanie smaku pieczoną cebulą i czosnkiem

Karmelizowana cebula i długo pieczony czosnek podkręcą smak każdego dania roślinnego – zup, sosów, zapiekanek, kaszy, strączków, gulaszy czy dań kuchni azjatyckiej. Aby ułatwić sobie pracę na kuchni i przyspieszyć procesy, zamiast samodzielnie piec warzywa skorzystaj z Esencji Umami Knorr Professional lub Primerby z pieczonej cebuli Knorr Professional.

Wzbogacanie smaku dań bezmięsnych świeżymi ziołami

Wzbogacanie smaku dań bezmięsnych świeżymi ziołami

Bez świeżych ziół trudno wyobrazić sobie kuchnię roślinną, której odbiorcy często stawiają na kolorowe i naturalne potrawy. Dania wzbogacą świeże liście różnych odmian bazylii (warto zwrócić uwagę na tajską), kolendry, mięty, estragonu i szałwii, natka pietruszki, gałązki tymianku czy rozmarynu (świetne do pieczonych warzyw i gulaszy).

Po zioła warto sięgać również poza sezonem – jest to możliwe dzięki produktom z serii Primerba, które zawierają aromatyczne zioła konserwowane w oleju. Możemy korzystać między innymi z Primerby bazyliowej Knorr Professional, Primerby tymiankowej Knorr Professional, Primerby rozmarynowej Knorr Professional czy Primerby prowansalskiej Knorr Professional, zawierającej mieszankę ziół kuchni francuskiej.

 

Doprawianie potraw sosem sojowym

Doprawianie potraw sosem sojowym

Sos z fermentowanej soi, pszenicy i soli to podstawa kuchni japońskiej. Jego wyrazisty smak pełen umami świetnie odnajduje się też w innych kuchniach – zarówno azjatyckich, jak i europejskich.

Na rynku znajdziemy lekkie sosy, tak zwane jasne, oraz gęstsze sosy ciemne o bardzo mocnym smaku. Gęstszy od tradycyjnego sosu jest Knorr Ketjap Manis Słodki sos sojowy, który posiada delikatnie karmelowy aromat. Świetnie sprawdza się w daniach z azjatyckimi makaronami np. nudlami czy mie oraz doskonale doprawia bulion do ramenu. Na jego podstawie można przygotować sos teriyaki oraz glazurę do karmelizowania warzyw lub klopsików – jak w tym przepisie na glazurowane klopsiki z warzywami i ryżem.

Zastosowanie pasty miso jako przyprawy w kuchni

Zastosowanie pasty miso jako przyprawy w kuchni

To kolejny tradycyjnie japoński dodatek, który podkreśli smak Twoich roślinnych dań. Miso to fermentowana pasta z soi, zbóż (najczęściej ryżu lub jęczmienia), soli i drożdży. Posiada silną koncentrację umami, dzięki czemu fantastycznie smakuje w zupach, marynatach i glazurach (np. grillowany bakłażan lub pieczone marchewki w glazurze z miso) oraz dressingach do sałatek.

Występuje w kilku odmianach i kolorach, od niemalże czarnego po kremowy. Jasne pasty charakteryzują się łagodną słodyczą; im ciemniejszy kolor miso, tym bardziej intensywny smak.

Doprawianie dań suszonymi grzybami

Doprawianie dań suszonymi grzybami

Grzybowy smak nadaje roślinnym potrawom głębi, aromatów ziemi i lasu. Warto wrzucić kilka suszonych grzybów do bulionu warzywnego, przygotować grzybowe risotto, grzybowe sosy do klusek i makaronów lub nadzienie do tarty.

Wzbogacenie dań o leśny aromat ułatwia Esencja Grzybowa Knorr Professional – przyprawa przygotowana z ręcznie wyselekcjonowanych borowików i maślaków o skondensowanym, grzybowym aromacie.

Zastosowanie soku z cytrusów w podkreślaniu smaku

Zastosowanie soku z cytrusów w podkreślaniu smaku

Kwaśny smak jest równie ważny w kuchni roślinnej, co mięsnej. Sok z cytrusów – cytryny, limonki, pomarańczy, grejpfruta czy yuzu – tworzy mocny akcent w sosach sałatkowych, sosach do dań głównych, marynacie do warzyw oraz zupach kremach.

Aby uzyskać zrównoważony smak bez nadmiernego zakwaszania dania, warto skorzystać z Esencji cytrusowej Knorr Professional, zawierającej soki z mandarynki, perskiej limonki, yuzu i cytryny. Pasuje świetnie do glazurowanych warzyw, dań z grilla, cytrusowego sosu do sałatek oraz… domowych lemoniad.

Podwędzanie potraw w kuchni

Podwędzanie potraw w kuchni

Wędzony smak jest niezwykle pożądany w roślinnym gotowaniu. Aby dodać go do swoich dań – na przykład zupy czy gulaszu warzywnego – można użyć następujących produktów.

  • Dym wędzarniczy w płynie
  • Sól wędzona
  • Papryka wędzona – słodka i ostra
  • Esencja Dymna Knorr Professional przygotowana z naturalnych składników, takich jak wędzony cukier i pieczona cebula.

Wybierając Esencję Dymną Knorr Professional otrzymasz natychmiast efekt wędzonego dania. Ze względu na zbalansowany smak, z pewnością nie przesadzisz z dymnym aromatem. Aby uzyskać idealny efekt, Esencję Dymną najlepiej dodać do potrawy pod koniec obróbki termicznej; można też dodać do potrawy już po jej ugotowaniu.

Zastosowanie płatków drożdżowych w potrawach

Zastosowanie płatków drożdżowych w potrawach

Nieaktywne drożdże w formie płatków o ciekawym, słodkawym, orzechowo-serowym smaku. Świetnie nadają się do dań z zamiennikami nabiału, takich jak roślinne sosy serowe, quiche i tarty, zapiekanki z beszamelem.

Są też wyjątkowo zdrowe, zawierając prawie 50 g białka na 100 g produktu, mnóstwo błonnika i witamin z grupy B.

Chcesz zachwycić gości swoją kuchnią? Obejrzyj krótkie filmy w ramach Akademii UFS „Kuchnia na bazie roślin”, by poznać sekrety roślinnego gotowania. Szefową kuchni roślinnej Michelle Theron prezentuje w nich swoje tajniki przygotowywania m.in. chrupiących, złocistych gnocchi.

Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza
Menu