„Jak Klopsiki” glazurowane w sosie sojowo-miodowym z ryżem i sałatką z ogórka.

Składniki
Sos sojowo-miodowy:
-
Olej 20 ml
-
Czosnek 25 g
-
Imbir 20 g
-
Papryka chili świeża 15 g
-
Sok pomarańczowy 300 ml
-
Miód 40 g
-
Skrobia ziemniaczana 20 g
-
Woda 50 ml
Sałatka z ogórka:
-
Ogórek zielony 1 kg
-
Sól 3 g
-
Ocet ryżowy 20 ml
-
Olej sezamowy 10 ml
-
Papryka chili świeża 10 g
-
Czosnek 5 g
-
Sos sojowo-miodowy:
- Na oleju zasmaż pokrojony czosnek (20g), imbir i chili (15G). Dodaj sok pomarańczowy, sos Ketjap Manis, gotuj przez chwilę i dodaj miód.
- Sos zagęść zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody.
-
Sałatka z ogórka:
- Ogórki pokój w cienki plasterki i wymieszaj z solą, octem, olejem, pozostałym czosnkiem i papryką chili pokrojoną w kostkę. Odstaw na kilka minut.