„Jak Klopsiki” glazurowane w sosie sojowo-miodowym z ryżem i sałatką z ogórka. | Unilever Food Solutions
+

Sos sojowo-miodowy:

  • Olej 20 ml
  • Czosnek 25 g
  • Imbir 20 g
  • Papryka chili świeża 15 g
  • Sok pomarańczowy 300 ml
  • Miód 40 g
  • Skrobia ziemniaczana 20 g
  • Woda 50 ml

Sałatka z ogórka:

  • Ogórek zielony 1 kg
  • Sól 3 g
  • Ocet ryżowy 20 ml
  • Olej sezamowy 10 ml
  • Papryka chili świeża 10 g
  • Czosnek 5 g
  1. Sos sojowo-miodowy:

    • Na oleju zasmaż pokrojony czosnek (20g), imbir i chili (15G). Dodaj sok pomarańczowy, sos Ketjap Manis, gotuj przez chwilę i dodaj miód.
    • Sos zagęść zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody.
  2. Sałatka z ogórka:

    • Ogórki pokój w cienki plasterki i wymieszaj z solą, octem, olejem, pozostałym czosnkiem i papryką chili pokrojoną w kostkę. Odstaw na kilka minut.