Menu

Do tego nie muszę przekonywać żadnego szefa kuchni: dobra zupa to taka, która powstała na wysokiej jakości bulionie. Nie zachwycisz gości zupami, jeśli nie osiągnąłeś jeszcze mistrzostwa w przygotowywaniu bogatego w smaku rosołu. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie darmowy kurs wideo Akademii UFS „Podstawowe informacje o bulionach”, w którym szef kuchni Jean van der Westhuizen wyjaśnia krok po kroku, jak ugotować bulion idealny.

 

Darmowy kurs gastronomiczny dla kucharzy: nauka gotowania zup i bulionów.

A teraz do sedna. Jakie zupy warto włączyć do wielkanocnego menu?

Wielkanocny Żurek z cateringu

Przygotowanie żurku od podstaw wymaga czasu i zaplanowania. Zakwas na żur fermentuje około pięciu dni. Aby nie powstała szkodliwa pleśń, należy umieścić go w odpowiedniej temperaturze i regularnie mieszać, unikając stosowania do tego metalowych narzędzi.

Choć stosowanie zakwasu własnej produkcji ma niewątpliwy urok, nie każdy szef kuchni może pozwolić sobie na długi czas oczekiwania oraz niepewność końcowego efektu. Świetną alternatywą dla klasycznego zakwasu jest Żurek Knorr , baza do zupy o zbalansowanej kwasowości, odpowiedniej konsystencji i dymnym posmaku uzyskanym dzięki zawartości prażonego wędzonego boczku.

Żurek wielkanocny z grzankami przygotowany do menu cateringowego.

Klasyczny smak żurku możesz wzbogacić różnymi dodatkami: wędzonym mięsem (boczkiem lub żeberkami), suszonymi grzybami leśnymi, pastą z pieczonego czosnku czy odrobiną świeżo startego chrzanu.

Z czym serwować żur? Oto kilka klasycznych i mniej znanych pomysłów na wielkanocny stół:

  • Z jajkiem ugotowanym na miękko (uwaga: jeśli zupa będzie odbierana przez naszych gości przed Wielkanocą, zamiast jajek warto przekazać im na kartce szczegółową instrukcję ich gotowania)
  • Z plastrami białej kiełbasy wieprzowej
  • Z plastrem chrupiącego boczku
  • Z posypką z boczku
  • Ze smażoną szynką parmeńską
  • Z klopsikiem nadziewanym jajkiem (lub małym klopsikiem z jajkiem przepiórczym)
  • Z małymi pulpecikami, tak jak w naszym przepisie na żurek z pulpecikami, grzanką z chleba żytniego, jajkiem sadzonym i szczypiorkiem

 

Żurek wielkanocny podany na bogato z dużą ilością dodatków: pulpecikami, grzanką z chleba żytniego, jajkiem sadzonym i świeżym szczypiorkiem.

Zupa chrzanowa w świątecznym menu wielkanocnym

Kremowa zupa z pikantną nutą chrzanu to wielkanocny strzał w dziesiątkę. Powinna posiadać bogaty aromat, który uzyskamy gotując bulion na różnych rodzajach mięs i wędlin. Ostry smak i zapach startego korzenia chrzanu należy złagodzić dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany lub kremówki.

Można też zagęścić zupę mąką lub przygotować gładką zupę krem. Gęstsza zupa lepiej utrzyma dodatki, które warto podać gościom w osobnych pojemnikach. Mogą to być te same dodatki, co w przypadku żurku. Można też postawić na większą ekstrawagancję i zaproponować chips z salami, chrupiącą prażoną ciecierzycę w słodkiej wędzonej papryce lub kiełki rzodkiewki i mini zioła.

Tradycyjny świąteczny barszcz czerwony

W wielkanocnym menu możemy umieścić także barszcz czerwony. Głęboki, wyrazisty smak otrzymamy przygotowując go na zakwasie z buraków ćwikłowych, czosnku, wody i przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych i ziela angielskiego. W zależności od warunków fermentacji i przepisu, przygotowanie zakwasu zajmuje od 4 do 10 dni. Warto mieć to na uwadze planując realizację świątecznych zamówień.

Wielkanocny barszcz powinien być przygotowany na tłustych, wędzonych mięsach, które nadadzą mu wyjątkowego charakteru. Do środka można wkroić kiełbasę lub podać go z gotowanym jajkiem i odrobiną chrzanu. Aby pogłębić smak zupy i nadać jej pięknego burgundowego koloru, najlepiej jest wzbogacić ją dodatkiem Barszczu czerwonego Knorr.

Tradycyjny barszcz czerwony na Wielkanoc, przygotowany na wędzonym mięsie z jajkiem i dodatkiem chrzanu.

Wielkanocne zupy rybne

Ciekawą propozycją na Wielkanoc są zupy rybne. Świetnie sprawdzi się kremowa zupa z wędzonego pstrąga, którą warto doprawić chrzanem i cytryną oraz zagęścić śmietaną z żółtkiem. Bardziej wykwintną opcją jest nasza wariacja na temat chowdera na białym winie z dorszem, łososiem i krewetkami.

Zupa chowder – krem z dorszem, łososiem i krewetkami, który idealnie sprawdzi się w wielkanocnym menu cateringowycm.

Inną ciekawą opcją jest przygotowanie kremowej zupy o delikatnym smaku i podanie do niej kawałków łososia. Możemy postawić na krem cytrynowy, koperkowy, musztardowy czy szafranowy, a nawet przygotować zupę inspirowaną smakami Tajlandii: z dodatkiem mleka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej, liści limonki kaffir i świeżego chili.

Zielone kremy z wiosennych warzyw na wielkanocny stół

Wielkanoc to czas, kiedy goście wyczekują pojawienia się pierwszych sezonowych warzyw i owoców. Warto skorzystać z dobrodziejstw przedwiośnia, by przygotować zielone zupy kremy.

W tym czasie możemy dostać świeże liście szczawiu lub pokrzywy. Wybierając je za główne nośniki smaku i koloru w zupie, wpisujemy się w trend kuchni zero waste bazującej na lokalnych, często zapomnianych składnikach.

Jeśli warunki pogodowe będą sprzyjające, powinniśmy móc kupić pierwsze świeże szparagi i strąki zielonego groszku. Wielkanoc to fantastyczny czas, by zaproponować gościom zupy krem właśnie z tych składników i wraz z nimi umożliwić im powitanie wiosny.

Wiosenna zupa wielkanocna – krem z zielonych warzyw, groszku i szparagów.
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza
Menu