+

Chowder

  • Łosoś filetbez skóry 200 g
  • Sóldo smaku
  • Sok z cytryny świeży 1 cu
  • Dorsz, wędzony 150 g
  • Ogony krewetek 16/20 200 g
  • Oliwa z oliwek 300 ml
  • Czosnek(plasterki) 60 g
  • Masło 50 g
  • Cebula(pióra) 100 g
  • Seler naciowy(kostka) 150 g
  • Pieczarki(cząstki) 150 g
  • Woda 700 ml
  • Mleko 700 ml
  • Wino białe wytrawne 100 ml
  • Bagietka
  1. Chowder

    • Łososia pokrój w grubą kostkę, posól i skrop sokiem z cytryny.
    • Dorsza wędzonego obierz z ości i skóry.
    • Oczyść krewetki z pancerza i jelit.
    • Na maśle zeszklij cebulę, seler, pieczarki i czosnek. Podlej winem i zredukuj. Oprósz mąką, zalej mlekiem i wodą. Dodaj Esencję bulionu rybnego. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu, zmiksuj i przecedź przez drobne sito. Dodaj łososia, gotuj na małym ogniu około trzy minuty.
    • Krewetki obsmaż na oliwie z czosnkiem. Chowder podawaj z kawałkami wędzonego dorsza, krewetkami i bagietką.