Żurek z pulpecikami, grzanką z chleba żytniego, jajkiem sadzonym i szczypiorkiem
Idealne jajko przygotujesz wlewając je na patelnię z zimnym olejem (o głębokości 1-2 cm) i podgrzewając na średnim ogniu. Wówczas jajko całkowicie się zetnie, a żółtko będzie luźne.

Składniki
Żurek z pulpecikami, grzanką z chleba żytniego, jajkiem sadzonym i szczypiorkiem
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Pulpeciki
Cebula, kostka
/g
150.0 g
0%
Czosnek, roztarty z solą
/g
30.0 g
0%
Olej
/ml
20.0 ml
0%
Majeranek
/g
4.0 g
0%
Łopatka wieprzowa
/g
800.0 g
0%
Sól, pieprz
/do smaku
0.0 do smaku
0%
Mąka do obtoczenia pulpecików
/g
20.0 g
0%
Żurek
Słonina ,kostka
/g
100.0 g
0%
Liść laurowy
/szt.
3.0 szt.
0%
Ziele angielskie
/szt.
6.0 szt.
0%
Woda
/l
2.5 l
0%
Chrzan, tarty
/g
30.0 g
0%
Maślanka
/ml
500.0 ml
0%
Kwasek cytrynowy do smaku
/g
0.0 g
0%
Czosnek (posiekany)
/g
20.0 g
0%
Podanie
Jaja
/szt.
10.0 szt.
0%
Bagietka żytnia 10 kromek
/szt.
0.0 szt.
0%
Masło klarowane
/g
40.0 g
0%
Szczypiorek, posiekany
/g
20.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Pulpeciki
-
Cebula, kostka 150.0 g
-
Czosnek, roztarty z solą 30.0 g
-
Olej 20.0 ml
-
Majeranek 4.0 g
-
Łopatka wieprzowa 800.0 g
-
Sól, pieprz
-
Mąka do obtoczenia pulpecików 20.0 g
Żurek
-
Słonina ,kostka 100.0 g
-
Liść laurowy 3.0 szt.
-
Ziele angielskie 6.0 szt.
-
Woda 2.5 l
-
Chrzan, tarty 30.0 g
-
Maślanka 500.0 ml
-
Kwasek cytrynowy do smaku
-
Czosnek (posiekany) 20.0 g
Podanie
-
Jaja 10.0 szt.
-
Bagietka żytnia 10 kromek
-
Masło klarowane 40.0 g
-
Szczypiorek, posiekany 20.0 g
-
Pulpeciki
- Cebulę i czosnek zeszklij na oleju, dodaj majeranek, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
- Mięso zmiel, połącz z cebulą i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
- Uformuj pulpeciki o wadze około 20 gramów i obtocz w mące.
-
Żurek
- Słoninę częściowo wysmaż, dodaj cebulę i czosnek, zasmaż, dodaj liście i ziele angielskie.
- Zalej 2 litrami wody i gotuj przez chwilę.
- Wrzuć pulpeciki i gotuj przez kilka minut.
- Żurek wymieszaj w zimnej wodzie, która pozostała i wlej do gotujących się pulpecików. Dodaj chrzan, gotuj przez około 5 minut i odstaw.
- Maślankę zahartuj gorącym żurkiem i połącz z całością. Dopraw do smaku.
-
Podanie
- Żurek podawaj z jajkiem sadzonym, grzanką smażoną na maśle i pokrojonym szczypiorkiem.