Choć Włochy nie są dużym krajem, przez wieki były podzielone politycznie. Dlatego regiony kraju mają silną autonomię, swój własnych charakter oraz… odmienną kuchnię. Co innego zjemy w Neapolu, Bolonii czy na Sardynii. Oto przegląd najciekawszych regionów Włoch.

Ten region słynie ze swoich serów, zwłaszcza z Castelmagno, oraz z wołowiny podawanej w formie carpaccio. Piedmont jest też stolicą włoskich słodyczy – to stąd pochodzi Nutella  oraz marron glacé, kandyzowane kasztany. Sprawdź nasz przepis na carpaccio.

To z Toskanii pochodzą najsłynniejsze włoskie zupy: minestrone (z warzyw, makaronu i strączków) oraz ribolitta (z chleba i warzyw). Tu też zjemy najlepsze panforte – niskie włoskie ciasto z suszonych owoców i orzechów. Zastanawiasz się, jak je przygotować? Oto nasze przepisy na minestrone i ribolittę.

Jeśli chcesz spróbować tradycyjnych makaronów, udaj się do Lazio. To stąd pochodzi pasta alla carbonara, pasta all'amatriciana oraz sos arrabbiata. Kliknij tutaj i sprawdź nasz przepis na spaghetti carbonara.

Najpopularniejszym daniem z Lombardii jest risotto – najczęściej to z szafranem. Wiele dań zawiera mięso, ale nie tylko. Można tu znaleźć tortelli di zucca, czyli ravioli z dynią oraz lokalną gorgonzolę. Chcesz spróbować tych dań w swojej kuchni? Sprawdź nasz przepis na szafranowe risotto.

Piadina to tutaj popularny street food – chleb z patelni z dodatkami. Zjemy tutaj różnorodne tortellini i lasagne. Z tego regionu ponadto pochodzi ocet balsamiczny z Modeny, ser Parmigiano-Reggiano i Grana Padano oraz słynne wędliny: prosciutto, pancetta czy mortadella. Możesz przenieść te smaki do swojej kuchni. Kliknij tutaj i sprawdź nasz przepis na tortellini.

Neapol i region Campanii jest królestwem kuchni włoskiej, jaką znamy z rodzimych restauracji. To stąd pochodzi pizza; to tu produkuje się najlepszą mozzarellę. Można tu zjeść parmigianę – plastry bakłażana zapiekane z serem i sosem pomidorowym.

Na Sycylii zjemy słynną włoską przystawkę, arancini – głęboko smażone kulki ryżowe z nadzieniem. To tu swoje korzenie ma caponata, czyli gęsty gulasz z bakłażana z oliwkami i kaparami.

To region wpływów kuchni francuskiej i hiszpańskiej. Calabria to szeroka dostępność do świeżych owoców morza (krewetek, homarów i ośmiornic), słynne kiełbasy jak nduja oraz lokalne melony i arbuzy.

Sardynia słynie z ryb i owoców morza, ale nie tylko. Pochodzi stąd carasau, tradycyjny suchy chleb oraz casu marzu, owczy ser zawierający… larwy. Chcesz dowiedzieć się, jak gotować owoce morza? Kliknij tutaj i sprawdź nasze przepisy