Menu
+

Risotto

  • Szalotka 50 g
  • Oliwa z oliwek 20 ml
  • Masło 50 g
  • Ryż arborio 190 g
  • Wino białe wytrawne 120 ml
  • Bulion 460 ml
  • Przyprawy (sól i pieprz)
  • Zioła

Wykończenie

  • Ser Parmezan 50 g
  • Skórka cytrynowa
  1. Risotto

    • Zeszklij drobno pokrojoną szalotkę na oliwie z oliwek i maśle
    • Dodaj ryż. Po jego podsmażeniu dodaj wino do zredukowania.
    • Często mieszaj, dodając stopniowo bulion.
    • Dodaj Pastę szafranową Knorr rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie.
    • Gotuj na dużym ogniu - ryż powinien wyglądać na patelni jak krople deszczu.
    • Przypraw solą i pieprzem. Ryż powinien być ugotowany al dente.
  2. Wykończenie

    • Zdejmij z ognia. Dodaj masło i parmezan.
    • Zetrzyj skórkę z cytryny na tarce o drobnych oczkach. Posyp risotto startą skórką i świeżo startym parmezanem.