Menu

Temat zup warto zacząć od podstaw, czyli od dobrego bulionu. Jeśli chcesz sprawdzić swoją wiedzę i poznać tajniki gotowania doskonałego rosołu i wywaru warzywnego, sprawdź krótki, darmowy kurs wideo Akademii UFS Podstawowe informacje o bulionach . To prawdziwa skarbnica wiedzy!

Zupy mięsne – jedna w restauracyjnej karcie dań

Czy zupy gotowane na bulionie mięsnym są podstawą Twojej karty? Być może najwyższy czas, by to zmienić, nawet jeśli jesteś dumny ze smaku, koloru i klarowności Twoich mięsnych bulionów. Wszystko dlatego, że dynamicznie zwiększa się liczba osób unikających mięsa w diecie, którzy odmówią zamówienia kremu z pomidorów czy francuskiej zupy cebulowej, gdy dowiedzą się, że przygotowane są na mięsie.

Nie oznacza to, że powinieneś całkowicie wykreślić zupy na mięsnych bulionach z karty. Warto posiadać jedną czy dwie pozycje, w których smak mięsa lub jego kawałki są niezbędne – dzięki temu zadowolisz osoby, które przychodzą do restauracji, by skosztować mięsnych potraw.

Mięsne zupy, które warto posiadać w menu:

  • klasyczny rosół z domowym makaronem,
  • gęsta zupa gulaszowa,
  • tradycyjne flaki,
  • klasyczny żurek z kiełbasą i wędzonką,
  • kwaśnica z wędzonym żeberkiem,
  • meksykańskie chili con carne,
  • rosyjska solianka.

Czemu warto ograniczyć ilość mięsnych zup w menu i jak to zrobić?

Do korzyści z ograniczenia ilości mięsnych zup w karcie należą dostosowanie się do zmieniających się potrzeb gości oraz optymalizacja kosztowa związana z ograniczeniem zakupu mięsa. Głównym wyzwaniem jest natomiast optymalizacja czasu przygotowywania. Jeśli chcemy serwować zupy na bulionie warzywnym i rosole mięsnym, musimy przeznaczyć więcej czasu na przygotowanie składników i gotowanie.

Z pomocą przychodzą rosoły z linii Knorr Professional zaprojektowane z myślą o potrzebach szefów kuchni: klarowny i delikatny Rosół z kury Knorr Professional , esencjonalny Rosół wołowy Knorr Professional oraz dymny Rosół o smaku wędzonki Knorr Professional. Są aromatyczne, naturalne w smaku i błyskawiczne w przygotowaniu. Dzięki obniżonej zawartości soli pozwalają na samodzielne doprawienie zupy zgodnie z Twoimi preferencjami. Nie wymagają też odcedzania ze względu na brak kawałków warzyw. Doskonale sprawdzają się jako baza do zupy lub dodatek smakowy do bulionu, a także jako składniki sosów, gulaszy i farszów.

Trzy odmienne zupy mięsne w wydaniu restauracyjnym przygotowane na bazie bulionów z różnych rodzajów mięsa.

Bezmięsne zupy wegetariańskie – w sercu Twojej karty

Większość zupmożesz przygotować na bulionie warzywnym lub grzybowym, dzięki czemu poszerzysz grono gości, którzy będą mogli je zamówić. Zupy, które doskonale smakują przygotowane na wywarze bezmięsnym to:

  • zupy kremy z warzyw,
  • chłodniki,
  • barszcz,
  • zupa grzybowa,
  • zupa ogórkowa,
  • kapuśniak,
  • zupa cebulowa,
  • zupa ze strączków (fasolowa, z ciecierzycą, z soczewicą),
  • zupa ziemniaczana,
  • zupa pomidorowa.

Jak uzyskać bogaty i pełny smak w zupach wegetariańskich?

Jeśli obawiasz się, że przygotowując zupę na bezmięsnym wywarze nie uzyskasz odpowiedniego smaku, możesz do warzywnego bulionu dodać suszone grzyby lub doprawić go Bulionem grzybowym Knorr Professional . Ten klarowny, aromatyczny wywar posiada smak i zapach grzybów leśnych. Doskonale pasuje nie tylko do zupy grzybowej, ale też do kapuśniaku, zupy cebulowej czy zup ze strączków.

Przygotowanie zupy wegetariańskiej o smaku  równie bogatym, co w zupie z mięsem, dzięki bulionowi grzybowemu.

Co z innymi dietami? Zupy wegańskie i bez alergenów

Warto przypomnieć, że wegetariańskie zupy nie są uniwersalne. Nie będą odpowiednie dla gości na wielu dietach. Na co warto zwrócić uwagę?

Najczęstsze alergeny, które mogą się znaleźć w zupach:

  • Dodatek produktów mlecznych, np. masła, śmietany, mascarpone, serka kremowego, kefiru, maślanki sprawi, że po zupę nie będą mogły sięgnąć osoby z nietolerancją laktozy oraz unikające produktów pochodzenia zwierzęcego.
  • Dodatek jajka gotowanego lub w koszulce, ale także użycie białka jaja do klarowania bulionu sprawi, że nie będzie on odpowiedni dla osób na diecie roślinnej oraz dla alergików.
  • Dodatek zbóż, np. mąki do zagęszczenia zupy, makaronu, klusek itp. wykluczy możliwość skosztowania zupy przez osoby z alergią na gluten lub celiakią.
  • Dodatek alergenów, takich jak seler, gorczyca, sezam czy orzechy nie pozwoli cieszyć się zupą alergikom.

Jak przygotować zupę odpowiednią zarówno dla alergików, jak i wegan?

Dobrze jest posiadać w karcie przynajmniej jedną propozycję dla osób, które nie spożywają wyżej wymienionych produktów. Aby sprostać temu wyzwaniu, warto posiłkować się sprawdzonymi rozwiązaniami, które ułatwią przygotowywanie posiłków. Do takich należy niezawodny Rosół jarzynowy Knorr Professional, aromatyczny i wyrazisty w smaku wywar pozbawiony alergenów. Posiada delikatny kolor, charakteryzuje się klarownością i nie posiada kawałków warzyw, dzięki czemu nie wymaga odcedzania. To naprawdę potężne narzędzie w rękach szefa kuchni.

Zupa bez alergenów na bulionie jarzynowym, która sprawdzi się również w przypadku osób na diecie wegańskiej.

Zauważ, że wszystkie zupy wymienione w poprzedniej sekcji artykułu mogą spełnić oczekiwania alergików i wegan, jeśli tylko zadbasz o to, by nie zawierały one produktów pochodzenia zwierzęcego czy popularnych alergenów.

Kreatywne podejście: zupy bezmięsne i bez alergenów dla mięsożerców (z opcjonalnym dodatkiem mięsa i innych dodatków alergennych)

Możesz też stworzyć bazowe wersje zup w wersji roślinnej i bezglutenowej, a następnie pozwolić gościom wybrać, czy chcą, by podano je na przykład:

  • z dodatkiem śmietany czy mleka kokosowego,
  • z dodatkiem makaronu pszennego lub kukurydzianego,
  • z dodatkiem bekonu czy smażonej cebulki.

W roli bazowej zupy sprawi się z pewnością wegański krem z białych warzyw z pietruszkową oliwą (BG) .

 

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza