Menu

Włosi przyrządzają „kanapki” lodowe od lat, ale teraz trend ten się upowszechnia. W związku z rosnącym zapotrzebowaniem na desery bezglutenowe przyjrzeliśmy się kilku przepisom na bezglutenowe kanapki lodowe.

Taco z lodami

Bardzo popularne w Nowym Jorku, gdzie modne są wszelkie rodzaje taco. Do wersji bezglutenowej najlepsza jest kukurydziana tortilla. Ta popularna kanapka lodowa często jest serwowana z posypką – kruszonymi orzechami, owocami lub popcornem – i hojną porcją sosu czekoladowego lub karmelowego.

Beza z lodami

Struktura bezy– krucha i chrupiąca z wierzchu i piankowa w środku – znakomicie pasuje do lodów. Można wybrać egzotyczne smaki letnie – jak beza kokosowa z lodami z passiflory, beza z truskawkami i lodami – albo smaki bardziej swojskie, jak beza z orzechów laskowych z lodami czekoladowymi lub beza kawowa z lodami gruszkowymi.

Bezglutenowe gofry z lodami

Ciepły gofr z zimnymi lodami to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Nie jest to kombinacja nowa, ale można ją odświeżyć, kładąc lody na czarnych gofrach z aktywnym węglem! Albo zrobić gofra w kształcie stożka i napełnić go lodami. Bardzo popularne w Hong Kongu! Upiecz bezglutenowe gofry gryczane, ze słodkich ziemniaków lub tapioki. Podawaj z dowolnymi lodami i kompotem owocowym lub solonym karmelem

Makaronik z lodami

Makaronikowe kanapki lodowe zyskują popularność. Najłatwiejsze wyjście to napełnienie makaronika lodami i posypanie prażonymi orzechami. Ale można też, wymyśleć coś bardziej ambitnego, jak David Myers z restauracji Adrift w Singapurze – przygotowuje on z kanapek lodowych bardziej skomplikowany deser, z parfait z herbaty matcha oraz makaronikiem z kremem z muscovado i wanilii.

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza