
Oto siedem szybkich sposobów na ograniczenie ilości odpadów żywnościowych w twoim lokalu.
1. Planuj z wyprzedzeniem
- Obserwacja popularności dań z twojej karty i średniej liczby klientów powinna pomóc ci obliczyć zapasy potrzebne na każdy tydzień.
- Nie wpadnij w pułapkę nadmiernych zamówień – nawet jeżeli jest na coś specjalna oferta, chyba że wiesz, że wszystko się sprzeda.
2. Zrób audyt odpadów
- Obserwuj nie tylko, co klienci kupują, ale i czego nie kupują. Przejrzyj, co trzeba było wyrzucić i zastanów się, czy przyczyną jest zły sposób przechowywania czy niepopularność dania.
3. Kontroluj magazynowane produkty
- Zajrzyj do skrzynki z warzywami i zadbaj, by te najdojrzalsze zostały zużyte w pierwszej kolejności, a nie gniły na spodzie.
- Regularnie przeglądaj zasoby, sprawdzaj terminy przydatności i przesuwaj produkty z najkrótszym terminem na przód chłodni czy spiżarni.
4. Wprowadź danie dnia
- Pozbądź się nadmiaru składników zanim się zepsują, proponując na obiad czy przekąskę coś specjalnego, czemu twoi klienci nie będą w stanie się oprzeć.
5. Przechowuj starannie
- Twoi pracownicy powinni wiedzieć, gdzie i w jakiej temperaturze należy przechowywać produkty, aby zachowały jak najdłużej maksymalną świeżość. Dotyczy to nabiału, mięsa, owoców i warzyw – niektóre z nich przy właściwym przechowywaniu utrzymają jakość znacznie dłużej.
6. Zastanów się nad wielkością porcji
- Jeżeli często połowa frytek kładzionych na talerzach klientów wraca do kuchni, może twoi pracownicy nie muszą ich tam kłaść aż tyle!
- Udostępnij możliwość zamawiania połowy porcji albo proponuj sałatki lub frytki do wyboru, bo nie wszyscy zawsze mają ochotę na duże danie.
7. Darowizny
- Organizacje charytatywne, jak Federacja Polskich Banków Żywności, rozdają jedzenie bezdomnym i potrzebującym w całej Polsce. Jeżeli zajmowałeś się obsługą cateringową jakiegoś wydarzenia i zostało ci dużo resztek, zadzwoń do nich, przyjdą i zabiorą je.
- Jeżeli chodzi o ograniczanie ilości odpadów żywnościowych, trzeba trzymać rękę na pulsie i szukać informacji. Zdecydowanie warto zadać sobie ten trud z korzyścią zarówno dla twojego portfela, jak i dla całej planety.
Zapisz się do newslettera
Już dziś zapisz się do naszego newslettera, aby być na bieżąco z informacjami ze świata gastronomii. Otrzymasz co miesiąc najświeższe przepisy, informacje o konkursach oraz inspirujących filmach i artykułach stworzonych przez szefów kuchni z całego świata. Niech nic Cię nie ominie!